CRNI KOLAČ TETE NADE!



Jednostavan ali fin, uvijek drugačiji (vidjet ćete u receptu)... okus je bogatiji i puniji...ah, što reći...ma morate isproba.

Sastojci
4jaja
30 dkg brašna (pola oštro-pola glatko)
1prašak za pecivo
10 dkgmaslaca
2o dkgšećera
1 vanilin šećer,
korica limuna
puna šaka rezanih oraha
1-2 žlice Nutelle ili Eurokrema
2,5 dclmlijeka
5 dkg kakaoa,
2 žlice šećera


Krema
2jaja
4 žlicešećera
2 žlicemlijeka



1 žlica brašna (ili gustina)
1 žlica maslaca(ili 2 žlice vrhnja)
1 žlica kakaoa

Za preljev:
· mlijeko, šećer ,
· rum po želji

Za posipavanje i ukrašavanje:
čokolada (crna ili bijela),
mljeveni orasi, ili kokos
ili slično

Priprema
Miješati žumanjke , šećer i maslac pjenasto. Posebno zakuhati mlijeko i kakao s 2 žlice šećera i pomalo dodavati gornjoj masi.
Dodati naribanu koricu limuna ,obje vrste brašna prosijanog s praškom za pecivo.Može se ubaciti šaka rezanih oraha ili 1-2 žlice Nutelle ili Eurokrema(onda se malo smanji količina maslaca). Na kraju ručno, bez miksera umiješati snijeg od bjelanjaka.
Peći na papirom obloženoj tacni oko 20 min.Staviti kolač u već zagrijanu pećnicu , smanjiti temp . na 160*- ne otvarati pećnicu prvih 12 minuta.

Pečeni kolač dok je vruć poprskati vrućim preljevom:
-Prokuhanom vodom ili čajem s šećerom, kojem se može dodati 2 žlice ruma
-prokuhanim mlijekom i šećerom (u karamel)
Time se dobije sočnost-vlažnost kolača .
Preko poprskanog kolača preliti još toplu kremu: Skuhati na pari jaja, šećer,mlijeko, kakao , gustin i grudicu maslaca(ili vrhnja) dok se ne počne zgušnjavati.Vruće premazati po kolaču.

Ukrašavanje:
Kolač posuti naribanom crnom ili bijelom čokoladom,čokoladnim mrvicama ili kokosom ili mljevenim orasima ....listićima badema,ili listićima-strugotinama čokolade, što imate.
Rezati na šnite .
Na mojoj slici kolač je pravljen od smeđeg Muscovado šećera i kombinacije brašna 150 g graham brašna, 


100 g crnog brašna i 50 g bijelog brašna .
Može se koristiti i raženo brašno u kombinaciji s još jednom vrstom brašna po želji, umjesto smeđeg šećera može i fruktoza ....

Posluživanje
Isti kolač može se nadjenuti i glazirati kao Sacher tortu (zaliti s prokuhanom vodom i marmeladom od kajsija ,te kad se upije glazirati čokoladnom glazurom.)
Može se filovati i bijelom kremom (orahova ili vanilija krema kuhana od brašna s mlijekom i dorađena maslacem) ili vanilija-šlag kremom.
Može se kombinirati čokoladna i bijela krema koju valovito izmazati viljuškom kao da pravimo valove. Ovaj kolač može se složiti u šareni kolač:
orahov list-krema-crna podloga ili žuti list-krema-crna podloga (u ovom slučaju treba peći 2 tanje kore -2 puta po pola mase-crnu i žutu itd.)
Dimenzije tacni :veličina pleha 30X32 cm dobije se debljina 3-3,5 cm kore.
Ja obično pečem u manjem plehu 25X30 cm i debljina kore ispadne oko 5 cm, pa s kremom i posipom kolač bude visok oko 7 cm.
coolinarika.com