Obicno pomislimo na slatke kolacice kad se spomenu minjoni, ovoga puta su u slanoj varijanti kao zanimljivo posluzenje za rodjendane, tulume, druzenja…
Sastojci
Za kore
100 g margarina
100 g brasna
1/2 l mleka
6 jaja
Malo soli
Za fil
300 g sira
300 g praske sunke
2 dl kiselog vrhnja
2 mala kisela krastavcica
Za premazivanje
200 g krem maslaca ili krem sira
Priprema
Na otopljenom margarinu proprziti brasno.
Sipati pazljivo mleko uz stalno mesanje da se ne bi stvorile grudvice.
Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi.
Dodavati jedno po jedno zumance i na kraju penu od belanaca.
Sve dobro izmesati i sipati u pleh oblozen masnim papirom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 min.
Pecenu i ohladjenu koru preseci na pola tako da dobijemo 2 kore.
Za *fil * iznjeciti sir i pomesati sa sitno seckanom sunkom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.
Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti.
Premazati umucenim krem maslacem, iseci na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna.
Cuvati u frizideru do sluzenja.
Posluživanje
Kockice cete lakse iseci ako nafilovane kore pretodno drzite neko vreme na hladnom.
I jos nesto, nemojte se zabrinuti ako se vasa kora za vreme pecenja bude ponasala cudno, kad se ispece sva “brdasca” ce se izjednaciti i nece se posle primecivati.
coolinarika.com