PJENASTI KOLAČ.



Kolač sočan bez brašna i jednostavan za napraviti.

SASTOJCI
Kora
• 12 kom bjelanaca
• 12 kašika šećera
• 3 kašike marmelade

krem
• 12 kom žumanaca
• 12 kašika šećera


• 250 gr margarina

i još
• 2 vrećice šlag kreme od vanilije

PRIPREMA
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Dodati šećer i opet mutiti dok se šećer ne sjedini. Na kraju dodati marmeladu po izboru (ja sam imala trenutno od šipka) i promiješati dok sve sve dobro ne spoji.
Peći u nauljenoj i pobrašnjenoj tepsiji prečnika 32 cm u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva deset


minuta, a onda smanjiti na 150 i peći još 15 minuta. U mojoj pećnici toliko je bilo dovoljno.
U međuvremenu mutiti žumanca sa šećerom na pari dok se ne zgusnu.

Ohladiti ih i dodati umućkan margarin.
Preko hladne kore premazati ovaj fil i gore staviti šlag kremu pripremljenu prema uputama na vrećici.
Kora je pri pečenju dobila kanjon , ali je poslije splasnulo i skoro sasvim se zatvorio
coolinarika.com