Brzinsky kroasani, peciva, kiflice.
Sastojci
TIJESTO
400 g (350 + 50 za rad) glatko brasno
1 prašak za pecivo
1 (180g) kiselo vrhnje 12% mm (ili kefir)
žlica ipo maslaca (ili maslinova ulja)
žličica soli
1 dcl toplog mlijeka
1/2 suhi kvasac (instant)
žličica šećera
DODATAK
punjenje sir/ svj. sir/ šunka/ pekmez/ nutella…
premaz mlijeko/ jaje
posipanje kim/ mak/ parmezan/ začinsko bilje/ sezam…
Priprema
1.
U zdjeli pomiješati brašno (350g), prašak za pecivo, sol, maslac ili ulje, i kiselo vrhnje
2.
Zagrijati mlijeko, u njega staviti instant kvasac i žličicu šećera pa to pomiješati sa smjesom u zdjeli.
3.
Zamijesiti glatko i elastično tijesto pomoću +50g brašna, dok se ne prestane lijepit za prste, podijeliti ga na 12 loptica.
4.
Uključit pečnicu na 180°.
5.
Od svake kuglice oblikovati “nepravilne” trokute ovalnih rubova i pri dnu najdulje stranice staviti žličicu nekog nadjeva (ostaviti rub prazan) te ju preklopiti prema sredini trokuta- dobro stisnuti rubove s podlogom da nadjev ne curi.
6.
Zarolati prema vrhu trokuta koji rastezemo dokle god mozemo, oblikovati roščiće (ili ne), premazat jajem ili mlijekom, posuti sezamom ili parmezanom, nekim začinom ili/ili…
Kako ih oblikujemo
tako ih redamo na pleh/protvan sa pek papirom pa kad su svi gotovi onda ih premažemo i pospemo
7.
Ostaviti ih 10 min na sobnoj temperaturi (ne nužno, gotovo nikad :),
Staviti u zagrijanu pećnicu, peći dok ne poprimi lijepu bojicu- (+/-)15 minuta kod mene.
8.
da skratimo …priprema i primjerci u pecnici
Posluživanje
E, nakon sta ovo probate, na druge kiflice nećete ni pomislit. Neodoljivo podsjećaju na puter štangice.
coolinarika.com
Priprema
1.
U zdjeli pomiješati brašno (350g), prašak za pecivo, sol, maslac ili ulje, i kiselo vrhnje
2.
Zagrijati mlijeko, u njega staviti instant kvasac i žličicu šećera pa to pomiješati sa smjesom u zdjeli.
3.
Zamijesiti glatko i elastično tijesto pomoću +50g brašna, dok se ne prestane lijepit za prste, podijeliti ga na 12 loptica.
4.
Uključit pečnicu na 180°.
5.
Od svake kuglice oblikovati “nepravilne” trokute ovalnih rubova i pri dnu najdulje stranice staviti žličicu nekog nadjeva (ostaviti rub prazan) te ju preklopiti prema sredini trokuta- dobro stisnuti rubove s podlogom da nadjev ne curi.
6.
Zarolati prema vrhu trokuta koji rastezemo dokle god mozemo, oblikovati roščiće (ili ne), premazat jajem ili mlijekom, posuti sezamom ili parmezanom, nekim začinom ili/ili…
Kako ih oblikujemo
tako ih redamo na pleh/protvan sa pek papirom pa kad su svi gotovi onda ih premažemo i pospemo
7.
Ostaviti ih 10 min na sobnoj temperaturi (ne nužno, gotovo nikad :),
Staviti u zagrijanu pećnicu, peći dok ne poprimi lijepu bojicu- (+/-)15 minuta kod mene.
8.
da skratimo …priprema i primjerci u pecnici
Posluživanje
E, nakon sta ovo probate, na druge kiflice nećete ni pomislit. Neodoljivo podsjećaju na puter štangice.
coolinarika.com