Punjena pogača. Kombinacija kiselog tijesta, sira i kulena!


Sastojci

za tijesto
2 dl mlijeka
1,5 dl jogurta
1 kom jaje
30 g svježeg kvasca
3 kašike ulja
1 kašikica šećera
1 kašikica soli
600 g brašna

za premazati loptice
50 g maslaca sobne temperature



za punjenje
8 kriški kulena
8 kockica tvrdog sira



1 kom žumance za premazivanje
po potrebi susam za posipanje

Priprema
1.

Za tijesto podgrijati mlijeko da bude mlako i sa 1 dl preliti kvasac pomiješan sa 1 kašikicom šećera i ostaviti da naraste. Ostatak mlijeka i jogurt podgrijati da bude mlako. Umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac i mlijeko i jogurt. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
2.

Tijesto podijeliti na 12 jednakih dijelova. 8 loptica premijesiti i ostaviti sa strane.
3.

Preostale 4 loptice istanjiti, 3 premazati omekšalim maslacem, preko njih staviti 4-tu ne premazanu, pa istanjiti u krug prečnika 20-ak cm.
4.

Isjeći na 8 jednakih dijelova, pa svaki dio zasjeći po sredini tako da vrh trokuta ostane ne rasječen. Vrh trokuta provući 2 puta kroz rasječeni dio
5.

Uzeti jednu lopticu, malo je rukom pritisnuti, staviti kolut kulena i kockicu sira, krajeve pokupiti u sredinu 



i pritisnuti malo da se spoje
6.

staviti na širu stranu trokuta a usukani dio prebaciti preko loptice
7.

stavljati u pleh premazan sa malo ulja, tako raditi sa svih 8 loptica
8.

premazati umućenim žumancetom razmućenim sa malo ulja, posuti susamom i ostaviti da naraste
9.

Peći na 200 C da fino porumeni.
coolinarika.com