Sastojci
300g bijelog brasna
300g crnog brasna
1 kasika soli
1 kasika secera
300-400ml mlake vode (mozda malo vise)
10g suhog kvasca
2-3 kasike maslinovog ulja
sjemenke za posipat...po zelji
1 bjelanjak+1 kasika vode za premazivaje
Priprema
U mlaku vodu rastopiti secer i kvasac.
Ostaviti 5 minuta da se aktivira.
Brasna pomjesati,i dodati so.
Nadosli kvasac pomjesati sa brasnom,pa rucno mjesiti nekoliko minuta,a zatim elektricnim mikserom bar 5 minuta do se ne dobije mekano glatko tijesto.
Tako gotovo tijesto premazati kasikom maslinovog ulja i ostaviti da se udvostruci.
Meni ovaj proces traje oko 45 minuta.
Nadoslo tijesto premjesiti malo rukom, premazati ponovo ostatkom ulja pa prebaciti u predhodno podmazan pleh.
Namazati razmucenim bjelanjcem
sa kasikom vode ,i ostaviti da ponovo nadolazi,bar 45 minuta.
Napomena
Ne koristite brasno kada prebacujete u pleh,nego ruke namazite uljem.
Pecnicu zagrijte na 200c . Pecite bar 45 minuta ,povremeno provjeravajuci da ne izgori.
Posluživanje
Mozete onako kako hocete:) ..Ja ga volim vruceg,,,a moze stajati frisak i 5 dana.
bon apetit!!!!
coolinarika.com