MUNCHMALLOW



Jednostavan, lagan i brz u pripremi. Mana, previše brzo nestane.


Sastojci
Biskvit
· 6 žumanjaka
· 12 kašika (ravnih) šećera
· 2 dl hladnog mlijeka
· 1 dl ulja
· 6 kašika (punih) 120 g brašna
· 3 kašike kakaa
· ½ praška za pecivo 


Za šaum
· 6 bjelanjaka
· 12 kašika šećera



· 4 kašika vode
· 10 kašika šećera
· čokoladna glazura
· 100 g čokolade za kuhanje
· 3 kašike vode
· 4 kašike ulja

Priprema
Umutiti žumanjke sa šećerom. Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno. Izliti u podmazan i brašnom posut pleh. Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode. Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo. Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano. Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni. Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo 



čokoladnom glazurom. Odmah ga i režemo na kocke .
Napomena
Pošto je mnogim u šaumu puno šećera ja sam smanjila kako sada stoji u receptu. U orginalnom je bilo 15 u bjelanjke i 12 u špinovanje. Vi odlučite kako volite. Moji ukućani vole da im je dobro sladak pa im ja pravim po orginalnom receptu. Ako smanjujete šećer još i više nego što sam ja treba voditi računa da bi šaum mogao da "legne" tj ne znam kako bi izgledao sutradan.
coolinarika.com