Bakina pita s breskvama


Još jedan starinski recept iz bakine bilježnice, a možete ga kombinirati s bilo kojom vrstom voća.

Sastojci
Prhko tijesto
25 dkg brašna (oštrog)
15 dkg margarina
6 dkg šećera
2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 j. žlica ruma
1 limun (ribana korica)
pola praška za pecivo
za premaz: marmelada od marelica ili bresaka

Voće
1 kg bresaka (ili bilo kojeg drugog voća)
20 dkg šećera


sok od pola limuna

Smjesa za posipavanje
12 dkg brašna (oštrog)
8 dkg mljevenih badema ili oraha
7 dkg šećera
1 vanili šećer
malo cimeta (na vrh noža)
10 dkg margarina

Priprema
1.
Breskve operite (ne trebate im guliti koru), očistite od koštica i prerežite na četiri ili šest dijela (ovisi o veličini breskve). Posipajte šećerom, dodajte sok limuna i lagano promiješajte, te ostavite stajati najmanje 1 sat.
2.
Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga na hladnom oko 30 minuta, a zatim ga razvaljajte na veličinu pleha.
3.
Pleh za pečenje lagano premažite margarinom, obložite masnim papirom za pečenje, stavite razvaljano tijesto i premažite marmeladom.
4.
Breskve lagano ocijedite i složite preko marmelade.
5.
Za posip otopite margarin i malo ga rashladite. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za


smjesu i prelijte otopljenim margarinom, te lagano promiješajte kuhačom. Dobit ćete grudastu smjesu koju posipajte ravnomjerno preko voća.
6.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C prvih 20 minuta na donjoj rešetki, a zatim rešetku podignite na sredinu i ispecite do kraja.
7.
Pitu ostavite da se ohladi, ali je nemojte ničim pokrivati. Izrežite na četvrtine, a po želji prije posluživanja posipajte šećerom u prahu kojem ste dodali malo cimeta.
8.

Za pitu s višnjama dovoljna vam je količina od 700-800 g očišćenih svježih višanja. Postupak je isti, jedina preporuka je da preko marmelade u tankom sloju posipate 3-4 jušne žlice pšeničnog griza kako bi upio sok višanja.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • SERBET KOLAC SA ORASIMA Ovaj sam recept nasla na netu odavno al prvi put ga spremam sa nekim malim izmenama i moram priznati da sam odusevljena..!! SASTOJCIza biskvit2 ja… Saznaj više
  • KOLAČ SA JOGURTOM.Nečim biste se zasladili, ili vam dolaze gosti? Evo jednog brzog, jednostavnog i sočnog kolača, jedina mu je mana što se brzo pojede... Sastojci8 oso… Saznaj više
  • Kadaif filovani .Kadaif.. a na ovaj nacin mi je naj naj ..otkada sam dobila ovaj recept a imapar godina ja ga nisam mjenjala ..posto ima vas ljubitelja kadaifa koji… Saznaj više
  • KOLAČ POGODAN ZA BLAGDANE. JEDNOSTAVAN I ZDRAV A SVI GA VOLE! Ako ste željeli ispeći kolač koji je i ukusan i sastavljen od zdravih namirnica, donosimo vam upravo jedan takav recept.Zapravo, naglašavamo da je o… Saznaj više
  • ČOKONALIKO KOCKE. Ja…kao veliki ljubitelj čokolade,u napadu da dođem do nečeg slatkog,krečem u akciju…Pečem kore za torte…ostalo mi žumanjaka…’ajmo ih iskoristiti za … Saznaj više
  • KOLAČ ZA SVAKI DAN. NE PEČE SE! POSLASTICA SPREMNA ZA 10 MINUTA, KOJU ČESTO SPREMAM. Još jedan od kolača koji se ne peku, lagan je i ukusan! Malo keksa, kokosa, čokolade i … Saznaj više
  • Grčki griz kolač! Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim rec… Saznaj više
  • SNJEŽNE KOCKE. Ovaj recept je toliko dobar i jednostavan,a ukus je toliko lagan. Pripremite obavezno za porodicu, a idealne su i kada vam dolaze gosti. SASTOJCI: … Saznaj više
  • CRNO-BIJELA FANTAZIJA! Pripremate li slastice za malo zahtjevniju i izbirljiviju publiku, s ovim receptom ne možete pogriješiti. Čokoladna, mekana i kremasta, crno-bijel… Saznaj više
  • FINE PRHKE JABUKE još jedan uspješan eksperiment iz naše kuhinjice, za ljubitelje prkih pita s jabukama, uz dodatak pudinga za one koji ne mogu bez kremica..SASTOJ… Saznaj više