ZDRAVI KOMPOT OD RAZNOG VOĆA


Kompot od raznog voća

Sastojci
1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja)
1 l vode
1/2 kesice limontusa
4-5 kasika sećera(može još 1-2 kaš. ako volite sladje)

Priprema
1.
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti "zdravi" tj. ne smeju imati nikakvu ogrebotinu, rdju i slicno.
Operite tegle, napunite ih sa malo vode, zatvorite poklopcem pa izvrnite teglu 



naopako da proverite da li dobro dihtuje. Ukoliko ne curi voda iz tegle, mozete ih koristiti za kuvanje kompota.
Isipite vodu i ostavite tegle da se ocede dok pripremite voce.
2.
Voce takodje treba da bude zdravo i zrelo.
Ocistite ga od kostica, ukoliko ima nekih tackica izrezite ih i odbacite. Kajsije narezite na polovine, breskve na sitnije kriskice, dunje na kockice, kruske mozete prerezati na cetvrtine ili kako volite.
3.
U litar vode rastvorite limontus i secer, ukoliko volite sladji kompot dodajte jos 1-2 kasike secera, ali i ovako je bas fino slatko.
4.
Naredjajte voce u teglice, nalite rastvorom i zatvorite.
Ponovo teglu okrenite gore-dole, ako curi nikako ne kuvajte vec zamenite teglu.
5.
Na dno dubokog lonca stavite neku krpu, naredjajte tegle i izmedju njih stavite krpu da se ne bi lupale prilikom kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle, mada moze i preko ako vam tegle nisu iste visine, nista ne smeta, ja isprobala i tako.
Ukljucite ringlu i kad pocne da vrije kuvajte najvise pet minuta, zatim iskljucite i ostavite tegle tako u vodi da 



odstoje dok se voda skroz ne ohladi, najbolje sutradan, a onda ih odlozite na mesto gde cuvate zimnicu.
Posluživanje
Ovako pripremljen kompot potrajace vam celu zimu, a mozda i duze, zavisi od vas i vasih ukucana. Ja imam dve tegle kompota od dunja od prosle godine, nije mrdnuo.
Od 1 kg kajsija sa kosticama ispale su mi tri manje i jedna veca tegla.

coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Smokve sa crnim vinom Prava eksplozija divnih mirisa. Savršeno, za svaku preporuku. Sastojci 2 kg svježih smokava 500 gr šećera 2 dl crnog vina rum 1 dl likera od naran… Saznaj više
  • Pekmez od smokava Po originalnom receptu, smokve se ogule, samelju na masini za meso i propasiraju da se odstrane semenkice..Po nagovoru sina, nisam odvajala semenki… Saznaj više
  • Pekmez od smokava i naranča Krasan recept sa divnim okusom smokve i naranče..!! Oduševljena sam okusom. Sastojci 2 kg svježih smokava 2 naranče ( sok i kora ) 60 dag šećera 1… Saznaj više
  • Slatko od smokvi Moje omiljeno slatko. Sastojci 1 kg smokvi 800 gr. šećera 1 limun (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dcl vode Priprema 1… Saznaj više
  • Ajvar iz rerne Odličan ajvar i miris i ukus. Sastojci 4 kg očišćenih i oceđenih paprika 500 g očišćenih i oceđenih ljutih paprika 1 kg ispečenog i očišćenog plav… Saznaj više
  • Slatko od zelene smokve Slatko od zelene smokve, meni najlepse. Posluzite se. Sastojci 1kg i 250 gr male zelene(dive)smokve 3kg secer 3 limuna 1 vanila Priprema 1. Najpr… Saznaj više
  • Slatko od smokava Jednostavan a najbolji! Pravo kaloricne bombice. Sastojci slatko 1 kg svjezih smokava 1 l vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({… Saznaj više
  • SLATKO OD DUNJA Definitivno omiljeno!!! Nikad ukusnije i nikad jednostavnije. Sastojci 2,8 kg dunja (7 komada) 1,4 kg šećera 4 dl vode 4-5 kolutova limuna Pripre… Saznaj više
  • AJVAR BAŠ PO "MJERI". Ajvar je prva liga. Fantastičan. Daničin Ajvar. Sastojci 20 kg crvene rog paprike 4 kg patliđana 3 l ulja 1-2 feferon (po želji) malo soli (po pot… Saznaj više
  • TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA! Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naz… Saznaj više