MLJEVENO MESO S POVRCEM U BIJELOM UMAKU I KUPUS SALATA NA STARINSKI NACIN


Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu.

SASTOJCI
Mljeveno meso s povrćem

• 35 dag miješanog mljevenog mesa
• 1 struk poriluka
• 4 veća krumpira
• 1 velika ili 2 manje mrkve
• 2 dl mlijeka
• 2 dl jogurta
• 2 jušne žlice mekog brašna
• 4 žlice ribanog parmezana
• po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin

Salata od svježeg kupusa na starinski način
• 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa


• 4 kriške dimljene pancete (slanine)
• 1/2 dl jabučnog octa
• 1 dl ulja
• 1 čajna žličica papra
• 1/2 čajne žličice kumina (kima)
• po potrebi i ukusu soli
• 3 žlice tople vode

PRIPREMA
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
1. Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3. Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4. U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim 



parmezanom.
5. Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Salata
6. Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
7. Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
8. Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
coolinarika.com