KROASANI!


SVIMA USPJEVAJU, TOPE SE U USTIMA.

Ja obožavam krosane, ma sva testa,ali ne volim kad moram satima da se motam oko njih,ovo je jedno od mnogih, brzih testa za kroasane.

Sastojci
900 g + kašika dve brašna za hleb
225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
300 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
300 g smrznutog putera
1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera


6 kašika otopljenog putera 
1 kašičica praška za pecivo
semenke po ukusu
1 jaje,za premazivanje

Priprema

Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.
Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu. Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.
Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki.
Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu 



iseći na još 3 ili 4 dela.Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).
Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas. Naređati kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata. Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.

Prijatno!!!!

Posluživanje
Kroasane možete zamrznuti pre pečenja,tako što ćete ih naređati na pleh i zamrznuti svaki pojedinačno i staviti ih u kesu i nazad u frizer. Kad hoćete ponovo da ih pečete, naređati ih smrznute na pleh postavljen papirom za pečenje i najbolje preko noći ostaviti ih u rernu da se odmrznu i peći ih ujutru.Za 15 do 20 minuta imate sveže kroasane za doručak.
Drugi put kad sam ih pravila podelila sam testo na 16 jufkica umesto 12, tako da je bilo više slojeva i kroasani su se još više razlistavali.***
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • SLATKE, MEKANE KIFLE SPREMNE ZA 15 MINUTA! KOZUNAČENE KIFLE. Sastojci 4 jaja200 gr. šečer200 gr. kiselo mlijeko125 gr. svinjska mast ili maslac1 kocka svjež kvasac1 žličica solikora narib… Saznaj više
  • Krofne. Najbolje na Svetu!Već sam ranije stavila recept koji sam imala za Krofne, ovog puta sam ih radila po recepti gospodje Jakice, i zaista sam više nego zadovoljna, a evo i… Saznaj više
  • Kiflice s slatkim vrhnjem.Tijesto dizano sa slatkim vrhnjem...??? Nešto novo,neobično i neisprobano....baš za mene. Sastojci 50 dag brašna 500 ml slatkoga vrhnja … Saznaj više
  • TULJCI SA KREMOM OD LIMUNA ...tko još ne voli tuljke...ali sa kremom od limuna su posebni :D :D Sastojci500 g lisnatog tijesta 500 ml mlijeka 2 jaja 1 puding od vanilije … Saznaj više
  • NAJMEKŠE KROFNE Mekane i rumene. Jednostavno savršene. Sastojci70 dkg brašna2 jaja2 žlice uljasuhi kvasac1 velika žlica rakije (adsbygoogle = window.adsby… Saznaj više
  • KIFLICE PUNJENE PUDINGOM SASTOJCITIJESTO• 500 gr bijelog brašna• 1 supena kašika suhog kvasca• 2 dcl toplog mlijeka• 3 supene kašike šećera• 1 kesica vanilin šećera• … Saznaj više
  • NEODOLJIVO MEKANI SALCICI. TANKE HRSKAVE KORICE, MEKANE SREDINE, PUNI SLATKOG PEKMEZA OD KAJSIJE. Sastojci1 kg namensko brasno Tip 400 meko- mutmel*250 ml voda250 ml mleko3… Saznaj više
  • ŠAUMROLE. Jednostavno,i jaaaaaaaako fino!!!! Sastojci1 paket lisnatog tijesta 1 žumanjak 2 čaše slatkog vrhnja(vrhnja za šlag)1-2 žlice šećera u prahu … Saznaj više
  • PAHULJASTE KIFLICE. ZA 20 MINUTA! NAJBOLJE KOJE SAM DO SADA PRAVILA nežne i prhke,grickaju se kao kokice kad krenete nema zaustavljanja, da ih ja ne bih puno hvalila najbolje je d… Saznaj više
  • Jednostavne Naopake kiflice To dobijete kad u suprotnom smjeru zamotate tijesto..! SASTOJCI500gr. brasna za dizana tijesta• 22oml. mlijeka• 80gr secera• 65gr mekog maslaca (… Saznaj više