Iz riznice klasicnih torti, sa puno oraha, filom od cokolade i krckavim grilijasem. Torta koja savrseno prija na kraju svecanog obeda. :))
Sastojci
Za tri kore
· 12 jaja
· 12 kasika secera
· 3 kasike brasna
· 360 g samlevenog grilijasa ( 160 g secera i 200 g samlevenih oraha)
Fil
· 5 jaja
· 10 kasika secera
· 125 g cokolade
· 250 g maslaca
· 1 vanilin secer
Grilijas za posipanje
· 200 g secera
· 150 g seckanih oraha
Glazura
· 150 g cokolade
· 4,5 kasike ulja
Priprema
Pripremiti najpre grilijas: rastopiti na tihoj vatri secer kao karamel i dodati samlevene orahe. Izruciti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu ili samleti.
Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, kasiku brasna i 120 g samlevenog grilijasa. Ispeci tri takve korice u cetvrtastom plehu oblozenom masnim papirom.
Za fil mutiti na pari 5 celih jaja sa secerom i vanilin secerom, i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati umuceni maslac.
Posebno pripremiti jos jedan grilijas za posipanje, tako sto cemo rastopiti secer kao karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi usitniti ali ne previse.
Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijasem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane
Ostaviti da se malo rashladi u frizideru pa naneti glazuru od cokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijasem.
Za cokoladnu “borduru” umutiti penasto 100 g maslaca i 100 g rastopljene cokolade, pa spricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte.
Glazura od cokolade – otopiti
na tihoj vatri cokoladu i ulje , izmesati i naneti dugackim sirokim nozem preko ohladjene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati rastopljenom cokoladom (bez ulja) kao na slici.
Posluživanje
Ukoliko se cokoladna glazura stegne pre nego ste je lepo izravnamo, mozemo naneti kasnije jos jedan sloj glazure ( kad se prethodni stegne), ili pomocu sprica sa najmanjim otvorom praviti sare od rastopljene cokolade u vidu izgubljenog puta. Na taj nacin torta ce biti lepo dekorisana i nece se primetiti kako je uradjena glazura.
coolinarika.com
Za tri kore
· 12 jaja
· 12 kasika secera
· 3 kasike brasna
· 360 g samlevenog grilijasa ( 160 g secera i 200 g samlevenih oraha)
Fil
· 5 jaja
· 10 kasika secera
· 125 g cokolade
· 250 g maslaca
· 1 vanilin secer
Grilijas za posipanje
· 200 g secera
· 150 g seckanih oraha
Glazura
· 150 g cokolade
· 4,5 kasike ulja
Priprema
Pripremiti najpre grilijas: rastopiti na tihoj vatri secer kao karamel i dodati samlevene orahe. Izruciti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu ili samleti.
Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, kasiku brasna i 120 g samlevenog grilijasa. Ispeci tri takve korice u cetvrtastom plehu oblozenom masnim papirom.
Za fil mutiti na pari 5 celih jaja sa secerom i vanilin secerom, i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati umuceni maslac.
Posebno pripremiti jos jedan grilijas za posipanje, tako sto cemo rastopiti secer kao karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi usitniti ali ne previse.
Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijasem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane
Ostaviti da se malo rashladi u frizideru pa naneti glazuru od cokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijasem.
Za cokoladnu “borduru” umutiti penasto 100 g maslaca i 100 g rastopljene cokolade, pa spricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte.
Glazura od cokolade – otopiti
na tihoj vatri cokoladu i ulje , izmesati i naneti dugackim sirokim nozem preko ohladjene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati rastopljenom cokoladom (bez ulja) kao na slici.
Posluživanje
Ukoliko se cokoladna glazura stegne pre nego ste je lepo izravnamo, mozemo naneti kasnije jos jedan sloj glazure ( kad se prethodni stegne), ili pomocu sprica sa najmanjim otvorom praviti sare od rastopljene cokolade u vidu izgubljenog puta. Na taj nacin torta ce biti lepo dekorisana i nece se primetiti kako je uradjena glazura.
coolinarika.com