Fantastičan koliko je ovo dobro i ukusno ;))
Ja sam recept malo prilagodila nama, pravila sam sa sirom i spanacem, ja sam stavila 3 kuvana jaja ali vi stavite 4 kako pise u receptu da bude gusce kada se bude seklo, i nisam testo posula sa nekim semenkama ali vi to obavezno uradite, lepse ce izgledati, mozete posuti susam, zrna maka. J
Sastojci za testo:
500 g brašna za hleb
100 ml mleka
150 ml mlaćenice ili jogurta
125 g otopljenog putera
1 kašičica soli
Sastojci za testo:
500 g brašna za hleb
100 ml mleka
150 ml mlaćenice ili jogurta
125 g otopljenog putera
1 kašičica soli
8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
1 jaje
Sastojci za fil:
300 g skuvanog i oceđenog spanaća
200 g mladog sira
po ukusu so
4 kuvana jaja
i još:
1 jaje
po izboru semenke
Priprema:
Zagrejati mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U posudu za mešenje staviti 250 g prosejanog brašna napraviti u sredinu udubljenje, sipati mlaćenicu (u originalnom receptu je 250 ml mleka, meni su testa pravljena sa mlaćenicom/jogurtom mnogo lepša), narasli kvasac, so, otopljeni puter i blago razmućeno jaje i sve to izmešati sa rukom. Drugu polovinu brašna sipati po malo dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Isipati testo na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umesiti ga u testo. Trebate dobiti meko i po malo lepljivo testo. Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje, premazati sa malo ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Skuvati jaja i oljuštiti ih. Ostaviti na stranu.
Spanać oprati i očistiti i blanširati ga (možete koristiti i zamrznuti spanać), dobro ga ocediti i sitno iseckati. U činiju staviti spanać, 200 g mladog sira i soli, po ukusu. Sve sjediniti.
Uduplano testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i
odseći stranice da testo bude ravno. To testo, koje ste odsekli iseći na trakice, sa tim trakicama ćete pokriti unakrst preko sredine gde ste stavili jaja.
Premazati sa smesom od spanaća i uviti obe strane u rolat ali ne stiskati puno, sredinu ostaviti praznu.
Po sredini naređati kuvana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od testa. Trakice zalepiti sa malo vode za testo.
Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata.
Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama, poželji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200*C staviti pecivo u rernu i peći dok vam fino ne porumeni, oko 30 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne. U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.
Poslužiti toplo sa kiselim mlekom, jogurtom, pivom…šta god vam je po volji.
Ovo vam može biti i fini uskršnji doručak. Prijatno!
tortekolaci.com
1 kašičica šećera
1 jaje
Sastojci za fil:
300 g skuvanog i oceđenog spanaća
200 g mladog sira
po ukusu so
4 kuvana jaja
i još:
1 jaje
po izboru semenke
Priprema:
Zagrejati mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U posudu za mešenje staviti 250 g prosejanog brašna napraviti u sredinu udubljenje, sipati mlaćenicu (u originalnom receptu je 250 ml mleka, meni su testa pravljena sa mlaćenicom/jogurtom mnogo lepša), narasli kvasac, so, otopljeni puter i blago razmućeno jaje i sve to izmešati sa rukom. Drugu polovinu brašna sipati po malo dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Isipati testo na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umesiti ga u testo. Trebate dobiti meko i po malo lepljivo testo. Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje, premazati sa malo ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Skuvati jaja i oljuštiti ih. Ostaviti na stranu.
Spanać oprati i očistiti i blanširati ga (možete koristiti i zamrznuti spanać), dobro ga ocediti i sitno iseckati. U činiju staviti spanać, 200 g mladog sira i soli, po ukusu. Sve sjediniti.
Uduplano testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i
odseći stranice da testo bude ravno. To testo, koje ste odsekli iseći na trakice, sa tim trakicama ćete pokriti unakrst preko sredine gde ste stavili jaja.
Premazati sa smesom od spanaća i uviti obe strane u rolat ali ne stiskati puno, sredinu ostaviti praznu.
Po sredini naređati kuvana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od testa. Trakice zalepiti sa malo vode za testo.
Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata.
Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama, poželji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200*C staviti pecivo u rernu i peći dok vam fino ne porumeni, oko 30 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne. U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.
Poslužiti toplo sa kiselim mlekom, jogurtom, pivom…šta god vam je po volji.
Ovo vam može biti i fini uskršnji doručak. Prijatno!
tortekolaci.com