ČOKOLADNA BAKLAVA!


Čokoladna baklava,prvi puta je radim, jako je ukusna ,za one koji vole dobro slatko, za jednom godišnje povodm nekog praznika sasvim dovoljno za osjetit ovaj poseban ukus...!!

Sastojci:
Kore za baklavu-zavisno od tepsije meni je trebalo 14 listova
300 grama mljevenih oraha
300 grama rendane čokolade


1 maslac

Zaljev:
700 grama šećera
500 ml vode
Preljev:
300 grama čokolade za kuhanje
150 grama maslaca ili margarina

Način pripreme:
Uzimate po dvije kore,složite jednu na drugu,posipate ih mješavinom oraha i čokolade i savijete kao rolat.Postupak ponavljate dok neutrošite kore i posip.Složite ih u tepsiju.
Baklavu isjecite na male komadiće recimo 3-4 cm,otopite maslac i polite preko baklave.Pecite je na 180 stepeni 30 minuta.Pečenu baklavu zalijete sa pripremljenom agdom i ostavite je da se potpuno ohladi.Kad je baklava ohlađena svaki komad prelijete otopljenom čokoladom sa maslacem i stavljate u pleh u koji ste predhodno 



stavili papir za pečenje ili na žicu da se baklava okapa. Recept sam dobila od vlasnice stranice Torte Doboj.
izmojekuhinje.com