BAISER SLADOLED TORTA. Sastojci Potrebno (za 16 komada) : 1,25 l. slatke pavlake(statkog vrhnja za slag),zasladjenog 2 kesica slag fixa 200 g. baisera-puslica(gotovih) 300 g. mlecne cokolade za kuvanje
200 g. krokanta 5-6 kasika ruma.
Priprema 1. Slatku pavkaku(slat.vrhnje)umutite sa slag fixom. Cim pocne da se zgusnjava,gotovo je. 2. Baiser(puslice)izdrobite rukom na krupnije,a cokoladu krupno izrendajte. 3. U izmucenu masu od slatke pavlake dodajte krupno izdrobljene puslice,rend.cokoladu,krokant i rum. Sve dobro promesajte kasikom. 4. Okrugli kalup za torte (26 cm.Q),oblozite aluminijumskom folijom,sipajte masu,poravnajte,i stavite u zamrzivac da se dobro ohladi(najbolje preko noci,u receptu pise 36h.ali ja sam manje..) 5. Tortu dobro ohladjenu izavdite iz zamrzivaca,sacekajte 10-tak min.(bas kao sladoled)i tek onda rezati ostrim nozem. Secite u trougao(kao tortu),svaki komad ukrasite sa malo umucenog slaga,rendanom cokoladom,i po
jednim manjim baiserom(puslicom). Posluživanje Za ovu tortu koristila sam kupovne puslice,a vi mozete napraviti dan-dva pre pa onda upotrebiti... Ako vam slatka pavlaka(slat.vrhnje)nisu slatki,dodajte par kasika meda). Tortu drzati u zamrzivacu,i po potrebi izvaditi. Mozete napraviti i pola mase,znaci sve sastojke smanjite na pola.
ORANGE-MOUSSE TORTA
Bez brasna, s daskom cokoladne ganache kreme obogacenom mirisom narance i s pjenastim moussom od narance.
SASTOJCIZa kore ( 3x)• 3 bjelanjka• …Saznaj više
I JOŠ JEDNA ... HAVANA
Nemam apsolutno nikakvih sjećanja pa onda ni emocija spram ove torte, dapače, čini mi se da je nisam (do sada) nikada ni kušala. Čitajući međutim…Saznaj više
TROPICANA KEKS TORTA. ZA 30 MINUTICA!
Zašto tropicana? Ne znam, u jednom trenutku me je podsjetila na ljeto, a možda i zbog izvrsne kombinacije kokosa, banane, čokolade i ruma? Zamišlj…Saznaj više
PETOSTRUKO COKOLADNO ZADOVOLJSTVO
Vec sam pravila cokoladne torte, gdje se smjenjuju sloj za slojem cokoladnog ganache i mousse ali ova torta je zaista nesto posebno. Ni u jedan sl…Saznaj više
WHITE LADY. ZA NJU NEMA RIJEČI.
Onog trenutka kad sam skuhala i probala savršeni Lemon curd bilo mi je jasno da ću ga ukomponirati u rođendansku tortu moje kćeri. Pa sam ko Balta…Saznaj više
TORTA OD MRKVE
Isprobala sam mnoge torte od mrkve, ali ovo je definitivno najbolji recept koji sam probala.
SASTOJCI• 2 šolje brašna• 3 jaja• 1 ¼ šolje ulj…Saznaj više
OKOMITA ČOKOLADNO-BIJELA TORTA
SASTOJCI
Biskvit• 100 g čokolade• 120 g margarin• 6 jaja• 120 g šećera• 2 vanilin šećera• 150 g brašna• 1 prašak za pecivo• Prstohvat so…Saznaj više
BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE
Ova stara receptura pripremljena sa suvremenim namirnicama razveselit će sve gurmane kojima se pri spomenu riječi "torta" otvara apetit.
Od ove…Saznaj više