RECEPT ZA KRAFNE KOJE USPIJEVAJU SVAKI PUT. Sastojci Tijesto 50 dag glatkog brašna 4 dag svježeg kvasca (kocka) 2 dl mlakog mlijeka 5 dag šećera 1 paketić vanilin šećera
2 žutanjka 2 jušne žlice ulja 1/2 žličice soli 1 jušna žlica ruma ribana korica limuna i naranče sok od naranče (0,5 dl) cca 2 jušne žlice brašna (dok premijesimo tijesto da se ne lijepi) 1 l ulja za prženje pekmez po želji šećer u prahu za posipanje
Priprema
1. Prosijemo brašno u u duboku (najbolje) plastičnu zdjelu.Dodamo sol i promiješamo . 2. U toplo mlijeko dodadmo izmrvljeni kvasac, 3 jušne žlice brašna i 1 žličicu šećera, promiješamo i pustimo da zakipi ( da se digne - zapjeni). (Brašno i šećer smo uzeli od navedene količine za tijesto). 3. Izmiksamo žutanjke sa šećerom, vanilin šećerom, dodamo ulje, rum, ribane korice, sok od naranče (naranča i limun neka budu sobne temperature)
promiješamo i lagano ulijevamo u zdjelu sa brašnom. 4. Dodamo dignuti kvasac i umijesimo tijesto. Poklopimo ga poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže (dok se obujam udvostruči).
5. Dignuto tijesto razvaljamo na cca 1,5 cm (prst debelo), režemo okruglim kalupom, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se diže oko 15 minuta. ( Ja ih stavim na pobrašnjeli plitki pleh ) 6. Zagrijemo ulje na 175°C. Stavimo krafne u ulje, obrnutom stranom (od one na kojoj su se dizale) poklopimo i pržimo cca 1,5 - 2 minute tj dok lijepo porumene, okrenemo ih rupičastom žlicom i još pržimo isto toliko. 7. Stavimo ih na papirnati ubrus u cjedilo, da se upije višak ulja. Prebacimo ih na pleh, pustimo da se malo ohlade. Filamo ih po želji (a i ne moramo), pospemo ih sa šećerom u prahu i uživamo.
Posluživanje Od ove količine ispadne negdje oko 20-ak krafni. Ukoliko ne volite okus narančinog soka (ja obožavam), povećajte količinu mlijeka oko 0, 5 dl. coolinarika.com
POKLADNICE
Još jedan recept za pokladnice, a ja ga uvijek pravim ovako i pričinjava mi veliku radost kako brzo nestanu.SASTOJCIZa tijesto2 kom jaja4 žlice š…Saznaj više
TULJCI SA KREMOM OD LIMUNA
...tko još ne voli tuljke...ali sa kremom od limuna su posebni :D :D
Sastojci500 g lisnatog tijesta 500 ml mlijeka 2 jaja 1 puding od vanilije …Saznaj više
NAOPAKE KIFLICE
To dobijete kad u suprotnom smjeru zamotate tijesto :))
SASTOJCI500gr. brasna za dizana tijesta22oml. mlijeka80gr secera65gr mekog maslaca1 kom.…Saznaj više
KRAFNE.
Dragi moji cool prijatelji na vašu molbu evo i mog recepta za krafne!Pokušat ću vam detaljno opisat postupak izrade jer mislim da je upravo to razlo…Saznaj više
Kiflice s slatkim vrhnjem.Tijesto dizano sa slatkim vrhnjem...??? Nešto novo,neobično i neisprobano....baš za mene.
Sastojci 50 dag brašna 500 ml slatkoga vrhnja …Saznaj više
ŠAUMROLE.
Jednostavno,i jaaaaaaaako fino!!!!
Sastojci1 paket lisnatog tijesta 1 žumanjak 2 čaše slatkog vrhnja(vrhnja za šlag)1-2 žlice šećera u prahu
…Saznaj više
JEDNOSTAVNE KROFNE IZ RERNE
Sastojci.600gr namjenskog brasna za dizana tijesta150gr secera5 kom jaja120ml mlijeka150gr istopljenog maslaca1 kocka svijeze germe-25gr1 kom limuna…Saznaj više