Odvojite jedno prepodne i spremite lambada kolač koji će vaš dom ispuniti mirisom narandže i vanile, a svojim ukusom oduševiti i najizbirljivija nepca.
SASTOJCI
4 jaja
100g šećera
100g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
Voćna krema
1 l soka od narandže
10 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
Beli fil
500ml mleka
70g gustina
150g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
100g šećera
100g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
Voćna krema
1 l soka od narandže
10 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
Beli fil
500ml mleka
70g gustina
150g šećera
1 vanilin šećer
kap ruma ili arome vanile
200 ml slatke pavlake
Glazura
300ml slatke pavlake
75 g čokolade za kuvanje
100g milke noisette
i jos
Petit beure keksi i malo mlijeka za natopit kekse.
PRIPREMA
Korak 1 Ugrejte rernu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pećenje. Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca dobro izmiskajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite mikeserom i ručno dodajte sneg od belanaca, izmešajte i sve izlijte u tepsiju. Pecite 12-15min na 180°C, proverite čačkalicom da li je gotovo (ne treba da potamni). Testo ostavite da se ohladi.
Korak 2 Dok se testo peće pripremite beli fil - Stavite 300ml mleka sa šećerom i vanili šećerom da se kuva. Sa strane ostavite 200ml mleka u koje ćete dodati gustin i dobro umutiti mikserom, da ne ostanu grudvice. Kada mleko uvri smanjite vatru i lagano dodavajte gustin s mlekom uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Čim provri sklonite sa ringle. U fil dodajte kap ruma ili arome vanile i ostavite da se hladi, nabolje bi bilo da na svakih 5 minuta promešate varjačom, tako se neće zgrudvati i dobićete lepu glatku masu.
Umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte je u skroz hladnan fil, pa sve dobro promiješajte.
Korak 3 Kad ste skuvali beli fil i ispekli biskvit, krenite na pravljenje voćnog fila Ovaj fil ne sme čekati biskvit da se ispeće jer se jako brzo stegne, znači biskvit mora bit spreman pre nego što je počnete praviti. Hladan biskvit izvadite iz tepsije odvojite papir za pećenje vratite ga u tepsiju, poprskajte s malo mleka i ostavite da čeka fil.
Korak 4 Voćni fil - Odvojite 700ml soka (naračnin sok iz tetrapaka) i stavite da se kuva sa šećerom. Sa strane pomešajte 300ml soka i 3 kesice pudinga od vanile. Kad sok uvri dodajte mu
puding i uz stalno mešanje kuvajte dok ne provri. Odmah vruće izlijte na biskvit i odmah (dok je još vruće) preko slažite petit beure keks koji ste malo namočili u mleko.
Korak 5 To sve ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i stavite u frižider na sat-dva da se hladi. Nakon hlađenja na kolać namažite belu fil i pripremite glazuru.
Korak 6 Glazura - 300 ml slatke pavlake stavite na vatru da se gri i dodajte obe čokolade uz stalno mešanje. Na laganoj vatri zagrejte pavlaku i mešajte da se otope čokolade. Pavlaka ne sme da provri. Malo ugejte pa sklonite s vatre, pa opet malo ugrejte pa sklonite s vatre i tako sve dok se čokolade ne otope.
200 ml slatke pavlake
Glazura
300ml slatke pavlake
75 g čokolade za kuvanje
100g milke noisette
i jos
Petit beure keksi i malo mlijeka za natopit kekse.
PRIPREMA
Korak 1 Ugrejte rernu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pećenje. Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca dobro izmiskajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite mikeserom i ručno dodajte sneg od belanaca, izmešajte i sve izlijte u tepsiju. Pecite 12-15min na 180°C, proverite čačkalicom da li je gotovo (ne treba da potamni). Testo ostavite da se ohladi.
Korak 2 Dok se testo peće pripremite beli fil - Stavite 300ml mleka sa šećerom i vanili šećerom da se kuva. Sa strane ostavite 200ml mleka u koje ćete dodati gustin i dobro umutiti mikserom, da ne ostanu grudvice. Kada mleko uvri smanjite vatru i lagano dodavajte gustin s mlekom uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Čim provri sklonite sa ringle. U fil dodajte kap ruma ili arome vanile i ostavite da se hladi, nabolje bi bilo da na svakih 5 minuta promešate varjačom, tako se neće zgrudvati i dobićete lepu glatku masu.
Umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte je u skroz hladnan fil, pa sve dobro promiješajte.
Korak 3 Kad ste skuvali beli fil i ispekli biskvit, krenite na pravljenje voćnog fila Ovaj fil ne sme čekati biskvit da se ispeće jer se jako brzo stegne, znači biskvit mora bit spreman pre nego što je počnete praviti. Hladan biskvit izvadite iz tepsije odvojite papir za pećenje vratite ga u tepsiju, poprskajte s malo mleka i ostavite da čeka fil.
Korak 4 Voćni fil - Odvojite 700ml soka (naračnin sok iz tetrapaka) i stavite da se kuva sa šećerom. Sa strane pomešajte 300ml soka i 3 kesice pudinga od vanile. Kad sok uvri dodajte mu
puding i uz stalno mešanje kuvajte dok ne provri. Odmah vruće izlijte na biskvit i odmah (dok je još vruće) preko slažite petit beure keks koji ste malo namočili u mleko.
Korak 5 To sve ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i stavite u frižider na sat-dva da se hladi. Nakon hlađenja na kolać namažite belu fil i pripremite glazuru.
Korak 6 Glazura - 300 ml slatke pavlake stavite na vatru da se gri i dodajte obe čokolade uz stalno mešanje. Na laganoj vatri zagrejte pavlaku i mešajte da se otope čokolade. Pavlaka ne sme da provri. Malo ugejte pa sklonite s vatre, pa opet malo ugrejte pa sklonite s vatre i tako sve dok se čokolade ne otope.
Kad su se obe čokolade otopile prelijte kolač s čokoladom i ostavite ga preko noći u frižideru.
mogujatosama.rs
mogujatosama.rs