Domaci Vocni Zele. Sastojci 6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi po zelji) 350 ml Hladne vode 550 ml Provrle vode 1 1/2 kg Secera 1 -2 kesice vanili secera Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu i malinu boja za hranu Secera za posuti
Priprema 1. Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi
mozete koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus. Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta. 2. U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz mjesanje 25 minuta. Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju. 3. Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo
odstoji vani. 4. Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice. 5. Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije jer meni od extract-a vec dobije boje. 6. Evo dodala sam i sliku kasika. Ova crvena je 1Tbsp i ima istu kolicinu kao ova nasa za juhu.Mjerila sam. Znaci 6 ovih kasika. 7. A ja koristim kasike jer je zelatin sto koristim u kutiji. Posluživanje Napomena:Po receptu se mjeri u kasikama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite ako imate kesice 8 pa mjerite kasikama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi. Hvala! coolinarika.com
DOMAĆE KARAMELE.Mmmmm...
SAMO 5 SASTOJAKA A PUNO IH DOĐE.
Sastojci250 g šećera250 ml slatke pavlake30 g putera
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); …Saznaj više
Pohovane jabuke. Omiljeni dezert.Omiljeni dezert mog tate koji zaista voli jabuke u bilo kojem kolaču, a ovo mu je poslastica kojoj se uvijek vraća.
Sastojci1 kg jabuka300 ml brašna
…Saznaj više