Ovo je tradicionalni bosanski kolač. Najbolji starinski recept koji će vas oduševiti.
SASTOJCI
TIJESTO
4dcl vode
1 filđan ulja
25dkg brašna
5 jaja
AGDA
80 dkg šećera
4 dcl vode
1 lumun
Ulje
3/4 l ulja
PRIPREMA
TIJESTO
Zakuhati vodu i ulje. Dodati brašno i napraviti kao puru /žgance/.
Ohladiti.
U ohlađeno dodavati jaja, jedno po jedno.Naredno jaje dodavati tek kada je predhodno jaje potpuno sjedinjeno sa tijestom / ja to radim jednom rukom /.
AGDA
Kuhati šećer i vodu do potrebne gustoće. Dodati kriške limuna i pustiti da se ohladi.
POSTUPAK RADA
Zagrijati ulje i u njega stavljati komade/tulumbe/ . Komade napraviti putem šprice ili vrečice sa nastavkom.peći , tulumbe se same okreću u vrućem ulju. Pržiti dok dobiju lijepu zlatnu bolju. Vaditi
tulumbe i stavljati u hladnu agdu. Pržiti narednu količinu. Tulumbe budu u agdi dok se ne ne isprži/ispeće/ nova količina. Tulumbe složiti u posudi , preliti sa ostatkom agde, limunima i staviti u frižider.
Posluživanje
ovo je tradicionalni bosanski kolač... u mojoj obitelji veoma je na cijeni , a moj sin”ljubi ga majka” sa guštom ga “tamani”...
PS:
Za one koji nemaju fildzan za mjeru i ne znaju koliko je to u dl, evo da napisem da je to 1/2 dl ulja.
coolinarika.com