JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN…
Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata…
SASTOOJCI
ZA PRHKO TIJESTO
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela By Podravka
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela By Podravka
ZA NADJEV
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca
ZA POSOPANJE
šećer u prahu
PRIPREMA
ZA PRHKO TIJESTO
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
ZA NADJEV
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Posluživanje
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.
Savjet
Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.
Napomena
Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati (kako bi rekla moja baka), a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.
coolinarika.com