LOTUS TERRINE. ZA 10 MINUTA!


Ovaj predivni kolacic oduzet ce tek 10 minuta vaseg vremena. Lotus karamelizirani biskvit medunarodna je verzija belgijskoga keksa speculoos. Svoj poseban, distinktivan okus dobio je zahvaljujuci mjesavini zacina i posebne vrste smedjega secera koji se dobiva iz soka cikle.

SASTOJCI
250 gr Lotus karameliziranog keksa ili kvalitetnog Speculoos keksa
85 gr maslaca
400 gr tamnije cokolade (po izboru)


200 ml punomasnoga slatkog vrhnja (double ili heavy cream)

PRIPREMA
U posudi otopiti maslac i slatko vrhnje na laganoj vatri (paziti da ne prokuha). Dodati cokoladu izlomljenu na kocke i mijesati dok se cokolada ne otopi. Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi
Dodati Lotus kekse izlomljene na komade (ali nikako ne izmrvljene u prah). Promijesati smjesu i izliti u posudu za terrine (ili odgovarajucu duguljastu, uzu posudu), oblozenu masnim papirom ili folijom. Ostaviti u frizideru najmanje 3 sata da se dobro ohladi.

Posluživanje
Narezati na tanke snite i posluziti uz sladoled ili domace tuceno slatko vrhnje.

MALI SAVJETI:
Na vama je da odaberete odgovarajucu cokoladu, no bitno je da je dobre kvalitete. Ja za ovakve kolace vrlo rijetko koristim sve 4 cokolade s visokim postotkom kakao mase. Najcesce kombiniram 3 cokolade s otprilike 40%-50% cocoa i jednu mlijecnu (kako bi se masa pravilno zgusnula i bila


dovoljno slatka/gorka, sto ovisi o individualnom ukusu).
Ne savjetujem da u Lotus terrine umijesate bilo koji keks, jer je cijela profinjenost kolaca upravo u hrskavim karameliziranim komadicima koji se cak ni u cokoladi, kao ni nakon stajanja u frizideru, ne razmeksaju. Dakle, plazma i petit nisu zamjene.
Buduci da se okusi tamne cokolade i zacina iz keksa savrseno sjedinjuju, ne savjetujem nadahnuto dodavanje ruma, grozdica, vanila bourbon secera, limunove korice, bailleysa, zelea i sl.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ZEKINE ČOKOLADNE KOCKE. ZA 30 MINUTA. SastojciBiskvit4 jaja10 dkg šećera3 velike žlice brašnapola vrečice praška za pecivo20 dkg maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pus… Saznaj više
  • PAULININ KOLAČ.PRIPREMA LAGANA A SASTOJCI JEDNOSTAVNI. Ovaj kolač radi moja svekrva za sve rođendane kao tortu, a ja sam napravila kao kolač.SASTOJCI:Biskvit• 8 … Saznaj više
  • KONGO. Što ste sve spremni učiniti u ime ljubavi ? SASTOJCI:Biskvit• 15 bjelanjaka• 15 žlica šećera• 30 dag grubo mljevenih prženih lješnjaka (oraha)•… Saznaj više
  • CAPRI KOLAČ! BRZ I FIN!Brzo, fino, kad je hladno pravi sladoled.. Podložno promjenama, mašti na volju….Uživajte…SastojciTijesto9 bjelanjaka18 žlica šećera9 žlica oštrog br… Saznaj više
  • MILK KOCKE. Čokoladne... Kremaste... Treba li još nešto reći...? SastojciKore6 jaja6 kaš. šećera6 kaš. brašna1 prašak za pecivo 4 kaš. kakaoa6 kaš. tople vode… Saznaj više
  • RENATA KOLAC. Lagan kolac od kokosa i kremom od cokolade! SASTOJCI:Kora• 6 belanaca• 6 kasika secera• 200 gr kokosa• 2 kasike brasna Fil• 6 zumanaca• 6 k… Saznaj više
  • ČOKOLJUBICE!Za sve čokoljubice i čokoljubce! Čokoladne kocke sa bademima! Ja obožavam! A vi?Sastojci1o dkg maslaca 14 dkg šećera1 vanilin šećer 4 jaja 3 rebra čo… Saznaj više
  • REFORMIRANI KOLAČ.Bez puno okolišanja mogu reći da je ovaj kolač san snova. Doslovce se topi u ustima. Spoj domaćih prženih lješnjaka u korama koje su sljubljene sa ku… Saznaj više
  • BELE MAK ŠTANGLE!Izuzetno finog, nežnog ukusa, a tako jednostavne! SastojciZa korice:100 gr masti 100 gr šećera1 jaje 1 kašika kisele pavlake300 gr brašna 1 kašičica… Saznaj više
  • MRAMORNI KOLAC BEZ BRASNA. SASTOJCI• 125 gr putera• 2 cela jaja• 3 belanceta• 3 zumanceta• 150 gr. secera (ja sam stavila samo 75 gr.)• kora jednog limuna• sok od jedno… Saznaj više