Sa finim koricama od lešnika, i bogatim filom od bele i gorke čokolade.
Sastojci
za podlogu:
· 125 g brašna
· 40 g šećera
· 1 vanilin šećer
· 100 g maslaca
· 6 kašika marmelade od marelica
za biskvit:
· 6 jaja
· 170 g šećera
· 1 vanilin šećer
· 5 kapi arome gorkog badema
· 1/2 kaš. cimeta
· 40 g gustina malo praška za pecivo
· 250 g mlevenih, pečenih lešnika
Za kremove:
Tamni krem:
· 400 g čokolade za kuvanje
· 300 ml slatke pavlake
· 125 g maslaca
· 3 kašike Amaretta (liker od badema)
Svetli krem:
· 250 g bele čokolade
· 200 mlslatke pavlake
· 150 g maslaca
· 2 kašike likera od jaja
Za ukrašavanje:
· 50 g marcipana ...
· šećer u prahu
· 1 vanilin šećer
· oko 50 g krokanta od lešnika
Priprema
Za podlogu pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Razvaljati ga i staviti na podmazanu podlogu, forme vel. 26cm. Peći na 180*C, oko 15-20 minuta.
Za biskvit mutiti jaja najjačom brzinom oko 2 min., zatim dodavati malo po malo šećera i vanilin šećer i nastavite da mutite još 2 minuta.
Dodati začine, i lešnike izmešane
sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve sjediniti, testo staviti u istu formu i peći na 180*C, oko 35 minuta.
Za krem, odvojeno zagrejati pavlake, pa u njima rastopiti čokolade. Prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi. Zatim čvrsto ulupati i umešati umućeni maslac. U beli krem dodadti liker od jaja, a u crni amaretto.
Podlogu premazati marmeladom, i uokviriti je obodom forme. Biskvit prerezati na 3 kore. Donju staviti preko podloge, i uz pomoć šprica je ispuniti naizmenično kremovima u vidu krugova. Preklopiti srednjom korom i uraditi isto samo suprotnim redosledom boja. Preklopiti gornjom korom. Pritisnuti.
Preostalom crnom kremom premazati tortu spolja i ukrasiti je. Izmesiti mracipan sa šećerom u prahu, razvaljati ga pa izrezati zvezdice, poređati ih po torti. Okolo posuti krokantom, a po površini posuti vanilin šećerom.
coolinarika.com
za podlogu:
· 125 g brašna
· 40 g šećera
· 1 vanilin šećer
· 100 g maslaca
· 6 kašika marmelade od marelica
za biskvit:
· 6 jaja
· 170 g šećera
· 1 vanilin šećer
· 5 kapi arome gorkog badema
· 1/2 kaš. cimeta
· 40 g gustina malo praška za pecivo
· 250 g mlevenih, pečenih lešnika
Za kremove:
Tamni krem:
· 400 g čokolade za kuvanje
· 300 ml slatke pavlake
· 125 g maslaca
· 3 kašike Amaretta (liker od badema)
Svetli krem:
· 250 g bele čokolade
· 200 mlslatke pavlake
· 150 g maslaca
· 2 kašike likera od jaja
Za ukrašavanje:
· 50 g marcipana ...
· šećer u prahu
· 1 vanilin šećer
· oko 50 g krokanta od lešnika
Priprema
Za podlogu pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Razvaljati ga i staviti na podmazanu podlogu, forme vel. 26cm. Peći na 180*C, oko 15-20 minuta.
Za biskvit mutiti jaja najjačom brzinom oko 2 min., zatim dodavati malo po malo šećera i vanilin šećer i nastavite da mutite još 2 minuta.
Dodati začine, i lešnike izmešane
sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve sjediniti, testo staviti u istu formu i peći na 180*C, oko 35 minuta.
Za krem, odvojeno zagrejati pavlake, pa u njima rastopiti čokolade. Prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi. Zatim čvrsto ulupati i umešati umućeni maslac. U beli krem dodadti liker od jaja, a u crni amaretto.
Podlogu premazati marmeladom, i uokviriti je obodom forme. Biskvit prerezati na 3 kore. Donju staviti preko podloge, i uz pomoć šprica je ispuniti naizmenično kremovima u vidu krugova. Preklopiti srednjom korom i uraditi isto samo suprotnim redosledom boja. Preklopiti gornjom korom. Pritisnuti.
Preostalom crnom kremom premazati tortu spolja i ukrasiti je. Izmesiti mracipan sa šećerom u prahu, razvaljati ga pa izrezati zvezdice, poređati ih po torti. Okolo posuti krokantom, a po površini posuti vanilin šećerom.
coolinarika.com