KARAMEL BAJADERA



Kolač koji se uvijek na tacni prvi primjeti...kolač koji odmah svakog osvoji! Recepat koji mi svi traže.


Sastojci
Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina


250 gr mljevenog keksa

Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu

Glazura:
100 gr bijele čokolade
Priprema

Prvi dio:
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. 



Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.
coolinarika.com