
Osim što izgleda efektno, ovaj trobojni kolač od griza je vrlo ukusan i sočan.
Sastojci
Biskvit:
200 gr brašna
160 gr šećera
100 ml jogurta
3 kašike kakaa
6 jaja
1 prašak za pecivo
Krema:
800 ml mlijeka
100 gr griza
150 gr šećera
100 gr kokosa
1 vanilin šećer
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
5 kašika mlijeka
Način pripreme
Umutiti bjelanca sa šećerom dok se šećer ne istopi.
Dodati žumanca, ulje, jogurt i sve dobro izmiješati.
Dodati brašno i smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao.
Smjesu istresti u pleh i staviti da se peče 15 minuta na 180 stepeni.
Dok se tijesto
peče prokuhajte mlijeko sa šećerom, a nakon što provrije dodajte griz i miješajte.
Kada se smjesa zgusne dodati vaniliju, te preliti preko kolača koji se peče.
Vratiti u rernu i peći još 20 minuta.
Na kraju preliti glazurom od čokolade i mlijeka.
domacica.com
100 gr kokosa
1 vanilin šećer
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
5 kašika mlijeka
Način pripreme
Umutiti bjelanca sa šećerom dok se šećer ne istopi.
Dodati žumanca, ulje, jogurt i sve dobro izmiješati.
Dodati brašno i smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao.
Smjesu istresti u pleh i staviti da se peče 15 minuta na 180 stepeni.
Dok se tijesto
peče prokuhajte mlijeko sa šećerom, a nakon što provrije dodajte griz i miješajte.
Kada se smjesa zgusne dodati vaniliju, te preliti preko kolača koji se peče.
Vratiti u rernu i peći još 20 minuta.
Na kraju preliti glazurom od čokolade i mlijeka.
domacica.com