Za kesten pire
1 kg kestena
120 g šećera
125 ml vode rum
Za nadjev
150 gmaslaca
rum
1 Vanilin šećer
100 gšećera u prahu
1žumanjak
Za čokoladnu ocaklinu
3 žlice vode
2 žlicešećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
PRIPREMA
Kesten skuhajte, ogulite i propasirajte. Šećer s vodom dobro prokuhajte da se ugusti i prestane pjeniti, pa mu dodajte protisnute kestene, malo ruma ili maraskina. Sve dobro izmiješajte, još kratko prokuhajte i ohladite.
Alu-foliju pospite šećerom, pa kesten-pire stanjite u četvrtast oblik, nadjenite nadjevom, pomoću folije oblikujte roladu, prelijte ju čokoladnom ocaklinom i stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Priprema nadjeva
maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjak, rum i vanilin šećer, pa sve dobro promiješajte.
Priprema ocakline
vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte
i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Roladu od kestena režite na ploške i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet
Kestene možete jednostavno oguliti tako da okruglu stranu kore zarežete poprijeko i stavite ih u tepsiju s malo vode da se 10-15 minuta peku u pećnici. Zatim još vruće ogulite i stavite kuhati u mješavinu mlijeka i vode dok ne omekšaju. Ocijeđene propasirajte.
coolinarika.com
100 gšećera u prahu
1žumanjak
Za čokoladnu ocaklinu
3 žlice vode
2 žlicešećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
PRIPREMA
Kesten skuhajte, ogulite i propasirajte. Šećer s vodom dobro prokuhajte da se ugusti i prestane pjeniti, pa mu dodajte protisnute kestene, malo ruma ili maraskina. Sve dobro izmiješajte, još kratko prokuhajte i ohladite.
Alu-foliju pospite šećerom, pa kesten-pire stanjite u četvrtast oblik, nadjenite nadjevom, pomoću folije oblikujte roladu, prelijte ju čokoladnom ocaklinom i stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Priprema nadjeva
maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjak, rum i vanilin šećer, pa sve dobro promiješajte.
Priprema ocakline
vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte
i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Roladu od kestena režite na ploške i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet
Kestene možete jednostavno oguliti tako da okruglu stranu kore zarežete poprijeko i stavite ih u tepsiju s malo vode da se 10-15 minuta peku u pećnici. Zatim još vruće ogulite i stavite kuhati u mješavinu mlijeka i vode dok ne omekšaju. Ocijeđene propasirajte.
coolinarika.com