Ruža od jabuka i lisnatog tijesta.



odmor za oko sa još ljepšim ukusom. Vizuelni efekat sa fantastičnim ukusom.


Sastojci
1 lisnato tijesto
3 jabuke
5 čajne kašike šećera (smeđeg po mogućnosti)
2 čajne kašike cimeta u prahu
1 malo izribanog muškatnog oraha
1 kašika izribane limunove kore (prethodno dobro oprati)
4 šolje vode
3 čajne kašike bijelog šećera
2 čajne kašike limunovog soka

Način pripreme

Operite jabuke, prepolovite i iskružite sredinu sa košpicama.
Izrežite jabuke na tanke kriške, kao što je prikazano na slici.
U lonac dodajte 4 šolje vode, sok od limuna i 3 kašike bijelog šećera. Pustite da proključa i dodajte već isječene jabuke.



Pustite neka ključa samo dvije minute dok jabuke ne omekšaju i postanu savitljive i odmah procjedite.
Pošto se malo ocjede, poslažite jabuke na papirni ubrus ili čistu krpu da se osuše i potpuno ohlade.
Pospite malo brašna po vašoj radnoj površini i razvucite lisnato tijesto kao što je prikazano na fotografiji.
Nožem izrežite tijesto na trake širine otprilike 1,5 centimetra.
Izmješajte u posudi 5 kašika smeđeg ili bijelog šećera, cimet, izribanu limunovu koru i muškatni orah.
Mješavinu šećera, cimeta, limunove kore i muškatnog oraha rasporedite po razvučenom i već izrezanom tijestu i pritisnite malo rukom ili kašikom u tijesto da se bolje zalijepi.
Dok se rerna zagrijava na 220 stepeni, jabuke bi već trebale da su prosušene. Počnite da ih slažete kao što je prikazano na fotografiji.
Počnite da umotavate trake tijesta sa jabukama kao što je prikazano na slijedećoj seriji fotografija.
Jabuke i tijesto već 



počinju da poprimaju oblik ružinih pupoljaka.
Umotana rolna treba da je kompaktna i da se ne raspada.
Slažite ih u blago nauljenu tepsiju vodeći računa o razmaku kako se ruže prilikom pečenja ne bi zalijepile jedne za druge.
Pecite oko 25 minuta ili dok ruže ne dobiju slatno smeđu boju.
Možete servirati toplo na kugli sladoleda od vanilije ili hladno uz kafu ili čaj.
domacica.com