Prefini, prhki keksici s filom od brusnica. Tope se u ustima.
SASTOJCI
• 220 g brasna
• 120 g hladnog putera
• 70 g secera u prahu
• vanila secer
• malo soli
• 2 zumanca
• 1 nepuna kasicica kisele pavlake
Za fil
• 100 g suvih brusnica
• 2 velike kasike kristal secera
• sok od celog limuna
PRIPREMA
1. Prosejati brasno u dublju ciniju. Dodati secer u prahu, so, vanila secer i sitno nasecen hladan puter isve dobro sjediniti, odnosno natreti puter i brasno dok se
ne dobije fina zrnasta struktura. U smesu dodati zumanca i malu kasicicu, ne jako punu, kisele pavlake.
2. Zamesiti glatko testo, uviti ga u foliju i staviti da se malo stegne u frizideru, oko pola sata. Dok se testo hladi u manju posudu staviti brusnice, secer i sok od celog limuna i kuvati oko pet minuta na tihoj vatri dok brusnice ne omeksaju.
3. Zatim brusnice sipati u dublju casu i stapnim blenderom ih skroz usitniti odnosno blendirati dok se ne dobije fini pekmez. Malo ga prohladiti. Kolicina fila koja se dobije je sasvim dovoljna za filovanje ovih keksica.
4. Dasku na kojoj ce se testo razvijati pobrasniti, sipati brasna i po povrsini testa i lagano ga razviti (kod razvijanja testo hoce da puca ali ga prstima lako pritiskati po pukotinama dok se ne spoje). Testo razviti u obliku pravougaonika velicine 20 cm x 30 cm. Stranu od 20 cm podeliti na pet traka sirine cetiri cm. Da bi bilo lakse kod filovanja i stranu od 30 cm podeliti na pola.
5. Fil podeliti na osam jednakih delova. Prvo namazati jednu traku, zatim namazati filom drugu traku i
pazljivo je pomocu dugackog noza staviti na prvu traku. Namazati trecu traku i nju polako pomocu noza staviti na drugu traku, cetvrtu traku namazati pekmezom i opet i nju staviti pomocu digackog noza na cetvrtu traku, petu traku ne mazati filom vec je pazljivo samo staviti na cetvrtu traku.
6. Kada su sve trake stavljene polako rukom stisnuti po povrsini da se sve bolje zalepe jedna za drugu. Sada isto uraditi i sa drugom polovinom testa, odnosno sa drugim trakama. Prekriti gotov filovan kolac plasticnom foliom i staviti ga u frizider da se hladi najmanje jedan sat (bolje i duze) jer se tako ohladjen lako sece na snite.
7. Tepsiju obloziti papirom za pecenje. Ukljuciti rernu na 180 C. Izvaditi ohladjen kolac iz frizider i dok je jos tako hladan seci ga ostrim nozem na snite debljine 7 - 8 mm. Peci keksice oko 10 min. Dok su kolacici topli dosta su mekani i izgledaju kao da nisu peceni. Hladjenjem oni ocvrsnu. Od ove kolicine testa se dobije oko 30 komada.
Posluživanje
Veoma fini keksi, prhki, tope se u ustima, mogu da se jedu sami ili sa cajem ili kaficom.
coolinarika.com