RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI HLEB.


Zima je godišnje doba savršeno za isprobavanje novih i vraćanje na one stare dobre recepte koji izuskuju malo više truda i vremena. Ima li šta bolje od svežeg toplog hleba dok napolju lagano veju pahulje.

Recept za hleb koji vam toplo preporučujemo.


DETALJNO OBJAŠNJENO.

SASTOJCI
Kesica suvog kvasca
Kašičica šećera
¼ šolje tople vode
Prstohvat đumbira u prahu
2 šolje tople mlećenice (Kako napraviti zamenu za mlaćenicu)



1/3 šolje meda
¼ šolje putere, otopljenog
Malo soli
¾ kašičice sode bikarbone
6 šolja belog brašna


PRIRPEMA
Izmešajte đumbir, kvasac, šećer i vodu pa ostavite da se kvasac digne, oko pet minuta. U posebnoj posudi pomešajte mlaćenicu, med, so, sodu bikarbonu i sve umešajte u posudu sa kvascem.
U tu smesu dodajte tri šolje brašna i počnite mešati, lagano da se svi sastojci sjedine. Nakon toga umešajte puter pa polako dodavajte preostale tri šolje brašna da dobijete glatko testo.
Testo umesite i stavite u posudu koju ste prethodno premazali sa malo ulja. Sa uljem premažite i testo, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadolazi 1 ½ sat.
Kad je hleb nadošao, vreme je da ga premesite. Izvadite testo iz posude, podelite ga na dva dela i 



oblikujte dve vekne i stavite ih u dva kalupa za hleb. Testo ponovo pokrijte krpom i ostavite još 45 minuta.

Dok testo ponovo nadolazi, uključite rernu da se greje na 200C.
Kad je hleb narastao i drugi put, stavite ga u rernu i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni, možete ga prekriti folijom za vreme pečenja da ne dobije boju, prerano.
Nakon pola sata izvadite hleb iz rerne i premažite otopljenim puterom pa ostavite da se malko prohladi, prvo u kalupima, 10 minuta, a zatim na kuhinjskoj žici.
kuhinja-i-ideje.blogspot.com