Prhka pita s jabukama.
Sastojci
Za tijesto
150 g margarina
2 kom jaja
150g šećera
350 g brašna
1/2 praška zapecivo
1 limun rendana korica
za fil
7-8 kom jabuka
2-3 kašike šećera
1 kom vanilin šećer
malo cimeta
1 kašika margarina ili ulja
malo šećera u prahu
Priprema
1.
Mikserom umutiti margarin, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati jaja i mutiti da se masa izjednači. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i postepeno sipati u smjesu muteći neprekidno, isključiti mikser i nastaviti miješati rukama da se dobije glatko tijesto.
2.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider da se pripremi fil.
3.
Jabuke oguliti i narendati, staviti u šerpu sa malo ulja ili margarina, dodati šećer i vanilin šećer i
dinstati da jabuke malo omekšaju.
4.
Na pobrašnjenu površinu posuti malo brašna i istanjiti 1 dio tijesta u tepsiju oko 34 cm. Premazati malo ohlađen fil, istanjiti i drugi dio tijesta i uz pomoć oklagije staviti preko fila.
5.
Peći na 180 C da blago porumeni, vruć posuti šećerom u prahu pomiješan sa malo vanilin šećera.
coolinarika.com
malo cimeta
1 kašika margarina ili ulja
malo šećera u prahu
Priprema
1.
Mikserom umutiti margarin, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati jaja i mutiti da se masa izjednači. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i postepeno sipati u smjesu muteći neprekidno, isključiti mikser i nastaviti miješati rukama da se dobije glatko tijesto.
2.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider da se pripremi fil.
3.
Jabuke oguliti i narendati, staviti u šerpu sa malo ulja ili margarina, dodati šećer i vanilin šećer i
dinstati da jabuke malo omekšaju.
4.
Na pobrašnjenu površinu posuti malo brašna i istanjiti 1 dio tijesta u tepsiju oko 34 cm. Premazati malo ohlađen fil, istanjiti i drugi dio tijesta i uz pomoć oklagije staviti preko fila.
5.
Peći na 180 C da blago porumeni, vruć posuti šećerom u prahu pomiješan sa malo vanilin šećera.
coolinarika.com