GRČKI GRIZ KOLAČ. NE PEČE SE.



Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept, a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert :))


Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! ;)

Sastojci
50 gr maslaca
50 ml ulja
200 gr pšeničnog griza
400 ml vode
300 gr šećera

1 kesica (10 gr) vanilin šećera
10 gr cimeta
Za čokoladnu glazuru :


100 gr čokolade 
30 gr maslaca
50 ml mleka


Priprema
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže. Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha :)

Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
U originalni recept je išlo 20 gr 



cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom ;) više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru :)
Posluživanje
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • LJEŠNJAK KOCKE. SastojciTijesto: 5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica mljevenih lješnjaka, 2 žlice ulja, 4 žlicebrašna,  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || … Saznaj više
  • ANĐEOSKE SUZE KOLAČ.Prelepa pita ali kolač kako želite ga nazovite.Ovaj kolač je veoma popularan ovde kod nas i dosta je raširen .Recept mi je posudila gospođa Ljuljak i… Saznaj više
  • TROSTRUKI UŽITAK. Ovo je moja mala prerada, ali veliko zadovoljstvo… SASTOJCIbiskvit• snijeg od 6 bjelanaca• 200 g šećera• 2 žlice ulja• 50 g prženih mljevenih … Saznaj više
  • FINI KOLAČ ZA KLINCE. (A MOŽE I ZA NAS VELIKE). SASTOJCIKrema I • 1 l mlijeka• 7 žlica griza• 7 žlica smeđeg šećera• 4 bjelanjka• 1 vanilin šećerKrema II • 1 l mlijeka• 4 žumanjka• 2 pudin… Saznaj više
  • DUPLE LEDENE KOCKE. Jedan jednostavan kremasti kolač osvježavajućeg okusa, lijepog izgleda i prikladan za sve prilike. SASTOJCIBiskvit• 8 bjelanjaka• 12 žlica šećer… Saznaj više
  • RALUCA.Slika govori više od riječi, a prilično sam sigurna da vam ne bih niti mogla dočarati svu punoću okusa ovog odličnog kolača. U svakom slučaju moj sav… Saznaj više
  • BAKLAVAAAA!Ima puno recepata za baklavu. Uprkos tome dodajem i moj, a ako vec ovakav postoji zao mi je i izvinite . Moj muz je ,,lud ,,za njom , a ja ......moz… Saznaj više
  • ZLATINE ŠNITE. Ako ste sladokusac i jelo koje ne završi slasticom za vas i nije jelo, ovaj je kolač upravo za vas. Štoviše, sam može zamijeniti cijeli obrok. SAS… Saznaj više
  • MIMOZA!.Odličan blagdansko-svakodnevni kolač. Kao što i sami naziv govori, nježan kolač u kombinaciji prhkih kora, kuhane bijele kreme i džema od višanja. Odl… Saznaj više
  • FINI ZALOGAJ. SASTOJCI• 1.5 l mlijeka• 5 pudinga od vanilije• 1 margarin• 20 dag mljevenih Pettit keksa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({})… Saznaj više