Recept od predprosle godine, cure su trazile pa evo :) Bio je posvecen mojoj vegi, vefi i aurinko, tako i ostaje :)
Sastojci
1 jaje
4 zumanjka
7 kas. secera
7 kas. brasna
1 dl. mlijeka
1 dl. ulja
3 kas. gorkog kakaa
1 jaje
4 zumanjka
7 kas. secera
7 kas. brasna
1 dl. mlijeka
1 dl. ulja
3 kas. gorkog kakaa
1 prasak za pecivo
Krema
· 1 l. mlijeka
· 8 kas. punih brasna
· 5 kas. secera
· 4 bjelanjka
· 7 kas. secera (za bjelanjke)
· sok ili aroma limuna (narance, rum, vanilja) po izboru
Preliv za biskvit
· 3 dl. mlijeka
· ili 2,5 dl. vode
· 5 kas. secera
Glazura
· 100 g. cokolade za kuhanje
· 4 kas. ulja
Priprema
Jaje i zumanjke pjenasto izraditi sa secerom. Dodati mlijeko, ulje, brasno, kakaao i pecivo. Sve dobro izmiksati pa pritresti u lim srednje velicine i da bude dubok jako bitno :) jer ima kreme. Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva, probati cackalicom je li peceno, ako cackalica izade suha, peceno je
Mlijeko ili vodu skuhati sa secerom kratko oko minut, dva da se secer istopi. Ostaviti na stranu.
Od litre mlijeka odvojiti pola, pola. Jednu polovicu staviti sa secerom na vatru da se dobrooo ugrije skoro pa provrije. U drugu polovicu mlijeka dodati brasno dobro promjesati pjenjacom, da nema grudica. Ako treba procjediti kroz cijediklju, sto je sigurno, sigurno je :) Dodati u kipuce mlijeko i skuhati, kada se pojave baloncici gotovo je. Pritresti kremu u dublju zdijelu pa prekriti prozirnom folijom po kremi. Vruca krema JOS bude kada se sastave bjelanjci s njom, ne ceka se da se krem ohladi. Drzi
se pokriveno folijom samo dok izmiksamo bjelanjke.
U meduvremenu biskvit je se ispeko, malo ga ostaviti da se ohladi. Pa zaliti polu ohladenim prelivom.
Bjelanjke istuci u cvrsti saum. Secer ne dodavati sve odjednom, nego pomalo. Kada se zasjaji gotovo je.
Sada kremu i bjelanjke skupa sjediniti. Dodati sok ili aromu. Pjenjacom mjesati lagano, tako da ostane fino pjenasto. A mozete ako hocete promjesati i mikserom ali na lagano.
Kremu preliti po biskvitu. Dobro poravnati. Ostaviti malo da se ohladi.
Cokoladu istopiti na pari s uljem. Pa premazati preko kreme. Ili samo isarati, kako volite. Dobrooooooooo ohladitiiiiiiiiiiiiii. Najbolje preko noci, a moze i oko 5 sati u frizederu.
Pa uzivati, sta drugo :) Dobar tek ;)
coolinarika.com
Krema
· 1 l. mlijeka
· 8 kas. punih brasna
· 5 kas. secera
· 4 bjelanjka
· 7 kas. secera (za bjelanjke)
· sok ili aroma limuna (narance, rum, vanilja) po izboru
Preliv za biskvit
· 3 dl. mlijeka
· ili 2,5 dl. vode
· 5 kas. secera
Glazura
· 100 g. cokolade za kuhanje
· 4 kas. ulja
Priprema
Jaje i zumanjke pjenasto izraditi sa secerom. Dodati mlijeko, ulje, brasno, kakaao i pecivo. Sve dobro izmiksati pa pritresti u lim srednje velicine i da bude dubok jako bitno :) jer ima kreme. Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva, probati cackalicom je li peceno, ako cackalica izade suha, peceno je
Mlijeko ili vodu skuhati sa secerom kratko oko minut, dva da se secer istopi. Ostaviti na stranu.
Od litre mlijeka odvojiti pola, pola. Jednu polovicu staviti sa secerom na vatru da se dobrooo ugrije skoro pa provrije. U drugu polovicu mlijeka dodati brasno dobro promjesati pjenjacom, da nema grudica. Ako treba procjediti kroz cijediklju, sto je sigurno, sigurno je :) Dodati u kipuce mlijeko i skuhati, kada se pojave baloncici gotovo je. Pritresti kremu u dublju zdijelu pa prekriti prozirnom folijom po kremi. Vruca krema JOS bude kada se sastave bjelanjci s njom, ne ceka se da se krem ohladi. Drzi
se pokriveno folijom samo dok izmiksamo bjelanjke.
U meduvremenu biskvit je se ispeko, malo ga ostaviti da se ohladi. Pa zaliti polu ohladenim prelivom.
Bjelanjke istuci u cvrsti saum. Secer ne dodavati sve odjednom, nego pomalo. Kada se zasjaji gotovo je.
Sada kremu i bjelanjke skupa sjediniti. Dodati sok ili aromu. Pjenjacom mjesati lagano, tako da ostane fino pjenasto. A mozete ako hocete promjesati i mikserom ali na lagano.
Kremu preliti po biskvitu. Dobro poravnati. Ostaviti malo da se ohladi.
Cokoladu istopiti na pari s uljem. Pa premazati preko kreme. Ili samo isarati, kako volite. Dobrooooooooo ohladitiiiiiiiiiiiiii. Najbolje preko noci, a moze i oko 5 sati u frizederu.
Pa uzivati, sta drugo :) Dobar tek ;)
coolinarika.com