Hm, razmišljala sam da li da objavim ovaj recept jer stvarno ima mnogo sličnih, ali na kraju nisam odolila i evo objavljujem ovu svoju ukusnu kombinaciju. Probajte, svidjet će vam se...;)
Sastojci
Biskvit (2x):
· 3 jaja
· 3 kašike šećera
Biskvit (2x):
· 3 jaja
· 3 kašike šećera
3 kašike brašna
3 kašičice nesquick-a (ili običnog kakaa)
1/2 kesice praška za pecivo prstohvat soli.
Krema 1:
· 1 l mlijeka
· 15 kašika šećera
· 10 kašika gustina
· 2 vanilin šećera
· 1 kesica pudinga od vanilije
· oko 150 ml mlijeka
· 250 gr margarina
Preliv 1:
· 120 gr čokolade za kuhanje
· 100 ml slatkog vrhnja
Krema 2:
· 200 ml slatkog vrhnja
· 1vanilin šećer
Glazura:
· 200 ml slatkog vrhnja
· 200 gr mliječne čokolade
i još:
· dulche de leche (po potrebi)
· ruma za poprskati kore
· mlijeka za poprskati kore
Priprema
Biskvit (2x): Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti s prstohvatom soli. Dodati jednu po jednu kašiku šećera. Dobro umutiti mikserom pa dodavati jedno po jedno žumance. Sve dobro umutiti mikserom. Zatim dodati brašno, pola praška za pecivo i nesquick pa polako umiješati (bez miksera)! Istresti u pleh prekriven papirom za pečenje i peći na 180°C. Provjeriti čačkalicom da li je gotovo. Ponoviti postupak za drugu koru, ali ovaj put priliko pečenja ne treba papir nego samo pomastiti i pobrašniti pleh. Kore ohladiti.
Krema 1: Staviti litar mlijeka sa šećerom da prokuha. Gustin, puding i vanilin šećer razmutiti s mlijekom i dodati u ključalo mlijeko. Skuhati kao puding i ohladiti pokriveno da se ne stvara korica. U ohlađeno dodati prethodno izrađen margarin. Sve lijepo izmiksati.
Preliv 1: Zagrijati vrhnje pazeći da ne prokuha. U zagrijano dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Krema 2: Umutiti slatko vrhnje sa vanilin šećerom.
Glazura: Zagrijati vrhnje pazeći da ne prokuha. U zagrijano dodati izlomljenu mliječnu čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Finalni postupak: Poprskati prvu koru rumom i mlijeko. Zatim koru tanko premazati sa dulche de leche (ili
ako je malo gušće može se otprilike na svaki komad koji će kasnije bit izrezan staviti malo-kao kod mene). Zatim stavljamo 2/3 kreme 1, a na nju preliv 1. Onda dolazi druga kora koju, takođe, poprskamo rumom i mlijekom. Preko nje namažemo ostatak kreme 1, a zatim kremu 2. Preko stavimu glazuru. Ohladimo najbolje preko noći.
Posluživanje
Poslužiti hladno!
Krema 1:
· 1 l mlijeka
· 15 kašika šećera
· 10 kašika gustina
· 2 vanilin šećera
· 1 kesica pudinga od vanilije
· oko 150 ml mlijeka
· 250 gr margarina
Preliv 1:
· 120 gr čokolade za kuhanje
· 100 ml slatkog vrhnja
Krema 2:
· 200 ml slatkog vrhnja
· 1vanilin šećer
Glazura:
· 200 ml slatkog vrhnja
· 200 gr mliječne čokolade
i još:
· dulche de leche (po potrebi)
· ruma za poprskati kore
· mlijeka za poprskati kore
Priprema
Biskvit (2x): Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti s prstohvatom soli. Dodati jednu po jednu kašiku šećera. Dobro umutiti mikserom pa dodavati jedno po jedno žumance. Sve dobro umutiti mikserom. Zatim dodati brašno, pola praška za pecivo i nesquick pa polako umiješati (bez miksera)! Istresti u pleh prekriven papirom za pečenje i peći na 180°C. Provjeriti čačkalicom da li je gotovo. Ponoviti postupak za drugu koru, ali ovaj put priliko pečenja ne treba papir nego samo pomastiti i pobrašniti pleh. Kore ohladiti.
Krema 1: Staviti litar mlijeka sa šećerom da prokuha. Gustin, puding i vanilin šećer razmutiti s mlijekom i dodati u ključalo mlijeko. Skuhati kao puding i ohladiti pokriveno da se ne stvara korica. U ohlađeno dodati prethodno izrađen margarin. Sve lijepo izmiksati.
Preliv 1: Zagrijati vrhnje pazeći da ne prokuha. U zagrijano dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Krema 2: Umutiti slatko vrhnje sa vanilin šećerom.
Glazura: Zagrijati vrhnje pazeći da ne prokuha. U zagrijano dodati izlomljenu mliječnu čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Finalni postupak: Poprskati prvu koru rumom i mlijeko. Zatim koru tanko premazati sa dulche de leche (ili
ako je malo gušće može se otprilike na svaki komad koji će kasnije bit izrezan staviti malo-kao kod mene). Zatim stavljamo 2/3 kreme 1, a na nju preliv 1. Onda dolazi druga kora koju, takođe, poprskamo rumom i mlijekom. Preko nje namažemo ostatak kreme 1, a zatim kremu 2. Preko stavimu glazuru. Ohladimo najbolje preko noći.
Posluživanje
Poslužiti hladno!
Potrebno napraviti dan ranije kako bi se sve lijepo ohladilo. Prijatno!