KOLAČ OD ROGAČA



Ovaj kolač radi moja mama i meni je uvijek bio najdraži od mnogih koji su se našli na našem stolu. Toliko drag da sam ga među prvima odlučila sama raditi i častiti sa njime kada god je bila prilika kako bih ga približila i ostalima.


Specifičan je zbog okusa rogača kojega neki vole a neki baš i ne ali u kombinaciji sa ostalim sastojcima često traže još :-))

Sastojci
1 čaša (2 dcl)mljevenog rogača
1 čaša (2 dcl) brašna (pomješati meko i oštro brašno)
1 čaša (2 dcl)šećera
2 jaja
10 dag grožđica
2 jabuke
1 prašak za pecivo
cca 1 dcl mlijeka
1/2 čaše (1 dcl)ulja

Za glazuru
· 10-15 dag čokolade za kuhanje
· 1 žlicamaslaca



· 1 žlica štaub šećera
· Malo mlijeka


Priprema
Mikserom, najvećom brzinom , mutimo žumanjke i šećer.
Grožđice namočimo u toplu vodu.
Jabuke oglimo i naribamo.
Prašak za pecivo pomiješamo u brašno.
Od bjelanjaca napravimo snijeg.
Mlijeko ugrijemo na mlako.

Nakon što su jaja i šećer izmućeni da budu pjenasti (važno je da se pojavi pjenica a ako se šećer još krupno osjeća nije važno, u pečenju će se skroz rastopiti) u njih polako dodavamo rogač, brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) i ulje. Dodavamo žlicu po žlicu i polako mješamo sa kuhačom. za povezivanje smjese dodajemo mlijeko i mješamo dok ne dobijemo ravnomjernu smjesu srednje gustoće. U to dodamo snijeg od bjelanjaca, umutimo ga kuhačom. I na kraju dodamo ocijeđene grožđice i naribane jabuke. Smjesu izlijemo u pleh u formi prema želji (kockasti pa će biti rogač kocke, okrugli kao torta, kuglof forma…..).
Peče se na srednjoj rešetki u pećnici na 180, cca 30 minuta. probati čačkalicom da li je gotovo, ako se tijesto ne 



lijepi uz čačkalicu, pojačati na 190 i nakon cca max. 5 minuta izvaditi iz pećnice. Kolač ostaviti da se prohladi i preliti ga glazurom od čokolade. Glazuru radimo standardno topljenjem čokolade za kuhanje u mlijeku uz dodatak maslaca i štaub šećera. Ostaviti da se glazura stvrdne i skroz ohladi. Ne treba ga raditi dan ranije ali mora ostati barem 2-3 sata prije konzumacije. Rezati ga obavezno mokrim nožem jer se inače dosta mrvi.
Posluživanje
Neki ga zovu “muški kolač” jer uz njega fino ide čaša vina :-)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • GORDANIN ŠARENI KOLAČ Recept je od moje kume Gordane,otuda naziv.Kolač je predobar,mekan,kremast,čokoladan...lijep za oko i dobar za nepce. Sastojci BISKVIT 1: 5 j… Saznaj više
  • ČOKOLADA S RIŽOM Ima ih, nije da ih nema, ali ja ju radim ovako... Sastojci 400 g čokolade za kuhanje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1… Saznaj više
  • DOMAĆE KOCKE. BRZE I JEDNOSTAVNE ZA SVAKI DAN. Ovo je jedan od onih brzih i jednostavnih kolača za svaki dan,ništa spektakularno,ali zaista super ukusan,mekan i aromatičan kolač.... SASTOJC… Saznaj više
  • ČOKOLADNI POLJUBAC Za sve moje cool prijateljice i prijatelje... ;)) SastojciBiskvit: 3 jajeta 4 kašike šećera 1 kašika Milka ili nekog drugog čokoladnog napitk… Saznaj više
  • JEFTINI KOLAČI. KAKAO-KAPUĆINO KOCKE. Prvo da napišem par reči za cup mere u kome su izraženi sastojci za ovaj kolač.Meni su recepti tako napisani najzahvalniji i najlakši za pravljen… Saznaj više
  • FINE ČOKOLADNE KOCKE Izvor recepta je net ali sam ga malo izmjenila…. a kako je danas Valentinovo ljubav i čokolada idu zajedno….. Ljubav je mala ptica i životna va… Saznaj više
  • RUŽINE KOCKE SASTOJCIBiskvit• 4 kom jaja• 4 žlice šećera• 8 žlica skuhane jake crne kave• 10 dag mljevenih orha• 15 dag brašna (adsbygoogle = window.a… Saznaj više
  • ČOKSI Kolac sa punim okusom cokolade...recept iz jedne moje biljeznice,mozda ga neki imaju i pod drugim imenom,ali eto kod mene je ovaj naziv..zato miks… Saznaj više
  • ORANGE CAKE Divan osvjezavajuci kolac... jednostavan za napravit ! SASTOJCI:3kom jaja300g secera250g brasna100g istopljenog putera (adsbygoogle =… Saznaj više
  • NEVALJALAC OD KEKSA ZA 30 MIN. Čim dođem u Koprivnicu zamolit ću VioletLove da me nauči rezati kolače. U međuvremenu trpite ovu sliku. Sastojci Fil300 g mljevenog keksa 4 ja… Saznaj više