KOLAČ OD ROGAČA



Ovaj kolač radi moja mama i meni je uvijek bio najdraži od mnogih koji su se našli na našem stolu. Toliko drag da sam ga među prvima odlučila sama raditi i častiti sa njime kada god je bila prilika kako bih ga približila i ostalima.


Specifičan je zbog okusa rogača kojega neki vole a neki baš i ne ali u kombinaciji sa ostalim sastojcima često traže još :-))

Sastojci
1 čaša (2 dcl)mljevenog rogača
1 čaša (2 dcl) brašna (pomješati meko i oštro brašno)
1 čaša (2 dcl)šećera
2 jaja
10 dag grožđica
2 jabuke
1 prašak za pecivo
cca 1 dcl mlijeka
1/2 čaše (1 dcl)ulja

Za glazuru
· 10-15 dag čokolade za kuhanje
· 1 žlicamaslaca



· 1 žlica štaub šećera
· Malo mlijeka


Priprema
Mikserom, najvećom brzinom , mutimo žumanjke i šećer.
Grožđice namočimo u toplu vodu.
Jabuke oglimo i naribamo.
Prašak za pecivo pomiješamo u brašno.
Od bjelanjaca napravimo snijeg.
Mlijeko ugrijemo na mlako.

Nakon što su jaja i šećer izmućeni da budu pjenasti (važno je da se pojavi pjenica a ako se šećer još krupno osjeća nije važno, u pečenju će se skroz rastopiti) u njih polako dodavamo rogač, brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) i ulje. Dodavamo žlicu po žlicu i polako mješamo sa kuhačom. za povezivanje smjese dodajemo mlijeko i mješamo dok ne dobijemo ravnomjernu smjesu srednje gustoće. U to dodamo snijeg od bjelanjaca, umutimo ga kuhačom. I na kraju dodamo ocijeđene grožđice i naribane jabuke. Smjesu izlijemo u pleh u formi prema želji (kockasti pa će biti rogač kocke, okrugli kao torta, kuglof forma…..).
Peče se na srednjoj rešetki u pećnici na 180, cca 30 minuta. probati čačkalicom da li je gotovo, ako se tijesto ne 



lijepi uz čačkalicu, pojačati na 190 i nakon cca max. 5 minuta izvaditi iz pećnice. Kolač ostaviti da se prohladi i preliti ga glazurom od čokolade. Glazuru radimo standardno topljenjem čokolade za kuhanje u mlijeku uz dodatak maslaca i štaub šećera. Ostaviti da se glazura stvrdne i skroz ohladi. Ne treba ga raditi dan ranije ali mora ostati barem 2-3 sata prije konzumacije. Rezati ga obavezno mokrim nožem jer se inače dosta mrvi.
Posluživanje
Neki ga zovu “muški kolač” jer uz njega fino ide čaša vina :-)
coolinarika.com