KARAMEL I ČOKOLADA



SASTOJCI:
• 80 gr mjevenih badema ili oraha
• 5 zumanaca
• 5 bjelanaca
• 6 kasika secera
• 3 kasike kakaoa
• malo maslaca ili margarina za premazivanje kalupa


Karamel:
• 200 gr secera



• 200 ml slatke pavlake
• 30 gr maragrina

Glazura:
• 300 ml slatke pavlake
• 200 gr cokolade

PRIPREMA:
Rernu zagrijati na 180°C , a kalup premazati maslacem.

Mljevene bademe pomijesati sa kakaom. Mikserom umutiti zumanca sa polovinom secera, dok ne postanu pjenasti.

Bjelanca umutiti u snijeg i dodati im drugi dio secera. Mutiti dok se secer ne otopi. U zumanca umijesati bademe, kakao, a zatim lagano umijesati bjelanca. Smjesu presuti u kalup i peci 20 minuta.

Karamel: Na laganoj vatri otopiti secer. Kad se secer otopi i bude zlatne boje, polako mu dodati slatku pavlaku uz stalno mijesanje. Kad dobijete jednolicni karamel, skinuti sa vatre, 



umijesati maslac dok se ne otopi i ostaviti da se malo ohladi. Zatim preliti po pecenom biskvitu i ostaviti da se dobro ohladi.

Cokoladu i slatku pavlaku rastopiti na laganoj vatri (ne da provri), ostaviti da se malo prohladi i preliti preko vec hladnog karamela. Kolac ostaviti da se dobro ohladi i sluziti. Prijatno!
tortekolaci.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: