Ovo je jedan od onih recepata koji obara s nogu čim ga vidite.
SASTOJCI
KORA 1. deo
4 belanaca
150 gr šećera
250 gr oraha
1/2 limuna
KORA 2.deo
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika kakaoa
1 kašika ulja
FIL
150 gr šećera
100 gr mleka
4 žumanca
1 maslac/margarin
GLAZURA
150 gr čokolade za mešenje
4,5 kašike ulja
PRIPREMA
Umutiti 4 belanca u čvrst šam, pa dodati postepeno, kašiku po kašiku 150 gr šećera, 250 gr mlevenih oraha i sok od pola limuna. Smesu razliti u pleh sa papirom, podmazan i posut brašnom. Ja sam koristila pleh 25x36 cm.
Umutiti 5 belanaca u sneg, dodati 5 kašika šećera, 5 žumanaca, 5 kašika brašna, kakao i preliti preko prethodne mase.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni , probati čačkalicom da li je pečeno, kad jeste nožem odvojiti bočne ivice od pleha, prevrnuti ga na žicu za hlađenje, skinuti hartiju i ostaviti da se ohladi.
FIL
Staviti u šerpicu 150 gr šećera i topiti na laganoj vatri. Kad se šećer ukaramelizovao, dodati 100 gr mleka i kuvati sve dok se ne otopi ponovo stvrdnut šećer. Ostaviti da se malo prohladi i uz mešanje postepeno dodati umućena 4 žumanca. Dokuvati
još malo, trag od varjače treba da se vidi po dnu i ostaviti da se ohladi. Prohlađeni fil dodati u umućen maslac.
Nafilovati odhlađenu koru, dobro ohladiti i preko preliti glazurom od 150 gr čokolade. Uživajte!
coolinarika.com