BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE



Ova stara receptura pripremljena sa suvremenim namirnicama razveselit će sve gurmane kojima se pri spomenu riječi "torta" otvara apetit.


Od ove posebno ukusne torte, dijeli vas samo dobra volja da je počnete praviti.

Sastojci
· 3 jaja
· 150 g maslaca
· 200 g šećera
· 100 g čokolade
· 120 g badema
· 1 žličica naribane korice limuna


· 120 g lješnjaka
· 150 g šećera

Za šlag:
· 500 ml vrhnja za šlag
· 2 vrećice Šlagfixa Dolcela By Podravka


Za čokoladnu glazuru:
· 100 g čokolade za kuhanje

Priprema
Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
Lješnjake popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite.
Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega 



umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.
Posluživanje
Tortu dobro ohladite i poslužite uz topli ili hladni napitak.
Savjet
Bademe možete zamijeniti i kokosovim brašnom.

Filed under  |