ČOKO ORAH KOLAČ!



Nije zahtjevan za napraviti, samo treba biti strpljiv dok se sve ohladi. Ko voli sladje kolače, nek poveća količinu šećera za 2-3 kašike, neće biti puno. 


Sastojci
ZA PATIŠPANJU
· 6 kom bjelanaca
· 200 gr.šećera u prahu
· 200 gr. mljevenih oraha
· 1/2 kesice praška za pecivo

ZA KREMU
· 6 kom. Žumanaca
· 2 kesice Podravka premium puding od čokolade
· 4 supene kašike gustina


· 17 supenih kašika šećera 
· 1/1 lit. slatkog mljieka
· 250 gr. putera (ja stavila pola putera, pola margarina za kreme)
· 300 ml.slatkog vrhnja još malo mljevenih oraha za posuti kolač

Priprema
Razdvojiti bjelanca i žumanca. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg.
Dodati 200 gr. šećera u prahu i miješati mikserom dok se sve ne istopi i dok se ne počne cakliti. Ličit će na masu za puslice.
Dodati mljevene orahe, lagano izmiješati i potom dodati prašak za pecivo.
Lagano izmiješati špatulom, ne trebate koristiti više mikser.
U pravougaonu tepsiju dim 19,5 x 34 cm izliti masu i peći na 180 C nekih 15-ak minuta.
Desit će da vam se tijesto napuše i malo čak i pukne, ali nema veze. Ostaviti tijesto u tepsiji i sačekati da se skroz ohladi.
Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom, lagano dodavati mljeko, i na kraju dodati prašak za puding i gustin i sve lagano izmješati da nema grudvica.
Mlijeka vam treba 250 ml, a ostatak od litre stavite da prokuha. Ja sve kreme ili puding radim u zdjeli koja ima duplo dno u koju naspem vode. Tako izbjegnem bilo kakvo ljepljenje ili da čak zagori.

Kad mlijeko provri, smanjite vatru i dodajte ovu masu. Miješajte dok se krema ne zgusne. Ja to radim mikserom, prije sam radila ručno, ali je mikserom itekako brže. Kremu staviti u zdjelu i ostavite je da se skroz ohladi. Ja obično stavim tu zdjelu u zdjelu sa 



hladnom vodom (koju povremeno promijenim jer se ugrije) i treba kremu s vremena na vrijeme promiješati da se ne bi stvorila korica.
Puter umutiti pjenasto. Ja sam malo odstupila od recepta i stavila pola putera i pola margarina za kreme. Krema nije jaka, baš je onako blaga. Umućenom puteru dodati kremu koja se je ohladila i dobro izmiješati mikserom da se sve sjedini.
U kremu dodati slatko vrhnje, ne treba ga posebno mutiti. Krema će vam biti čvrsta, pa će ga vrhnje baš onako napraviti mekanom za razmazivanje. Znači - ne mutiti, samo izliti u kremu i onda dobro izjednačiti sa mikserom. Kremu istresti u tepsiju u kojoj vam se patišpanja već ohladila. Ravnomjerno razmazati i odozgo posuti mljevenim orasima. Ostaviti u frižider da prenoći ili makar stane nekih 3-4 sata.
coolinarika.com