SOK OD JAGODA.


Sirup za rastvaranje. Vrlo jednostavan i fenomenalan recept!

Sastojci
2kg jagoda
2l vode
oko 1,5l dobijene tecnosti posle cedenja dodajemo
1,5kg secera
1,5 paketic limontusa /paketicod 10gr/

Priprema
1.
Napisacu recept za manju dozu da lakse razumete.Neka to bude 2kg jagoda.
Jagode operete pod mlazom vode i ocistite od peteljki.


Stavite ociscene jagode u posudi i dolijte 2l vode. Stavite sve zajedno da prokljuca. Treba da vri 10 -15 minuta /ne na jakoj vatri/ dok jagode ne izgube boju, dok ne izblede.
Maknemo serpu sa ringle.
2.
Prokuvane jagode sa vodom ocedimo sa cedaljkom, /gergef, cedaljka sa vecim rupicama/ i tako otstranimo kuvane jagode.
3.
Dobijenu tecnost ocedimo ovaj put kroz cedaljku za caj, /cedaljku operemo vise puta vodom da se lakse ocedi tecnost/. Ovo mozemo ponoviti jos jednom, a i nemora.
4.
Mericom izmerimo dobijenu tecnost. Ako je ta tecnost 1,5l onda dodamo 1,5kg secera i 1,5 paketica limontusa. Ovo stavimo da prokljuca ,malo promesamo da se secer lakse otopi i zatim maknemo s ringle i ostavimo da se sok hladi.
5.
Ohlageni sok /moze i mlak/punimo u plasticne flase, /netreba prepuniti/ i stavimo u zamrzivac.


Ako nemate zamrzivac onda sok ostavite da napravi 3-4 kluca i jos topao ulijte u staklene flase i zatvorite. Napunjene flase uvijte krpom i tako nek stoje dok se ne ohlade.

Posluživanje
Da pojasnim: znaci na 1kg jagoda stavimo 1l vode, a na 1l dobivene tecnosti posle kuvanja i cedenja stavimo 1kg secera i jedan paketic od 10gr limontusa.
Nadam se da sam vam pomogla.
coolinarika.com
Filed under  |