Osnovu sladoleda sačinjavaju samo 3 sastojka. Sam po sebi je izuzetno ukusan i poseban, sve ostalo je sopstvena mašta...
Sastojci
Osnova sladoleda:
2 šolje (250ml) mlečne slatke pavlake (33% m.m.)
1 konzerva ( 300ml) zaslađenog kondenzovanog mleka
2 kašičice (10ml) čistog vanilin ekstrakta
Sos od trešanja:
2.5 šolje (450gr) očišćenih trešanja
1/4 šolje (50gr) šećera
2 kašike (30ml) vode
+
1 šolja (cca 170gr) mlečnih čokoladnih kapljica
*Solja je od 250ml.
Priprema
Sos od trešanja:
1.
Trešnjama odstraniti koštice. Prepoloviti ih (ja sam ih isekla na četvrtine) i staviti u šerpu. Dodati im šećer i vodu, i zagrevati na srednje jakoj vatri do tačke ključanja. Kada trešnje puste sok i proključaju, smanjiti vatru i ostaviti ih da se krčkaju oko 15 minuta (uz povremeno mešanje), dok se sok, koje su trešnje pustile, ne pretvori u sirup.
2.
Zatim skloniti šerpu sa vatre i sos ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru (oko 3 sata).
Tek kada sos bude spreman, pripremiti sladoled.
Sladoled:
1.
U veću posudu sipati slatku pavlaku, kondenzovano mleko i ekstrakt. Mutiti mikserom na najjačoj brzini dok smesa ne postane penasta (oko 5 minuta).
Smesi dodati čokoladne kapljice i ručno promešati.
2.
U veću posudu sipati pola sladoled smese, po njoj kašikom sipati pola sosa od trešanja i blago promešati štapićem ili tankim nožem, tek toliko da se boje izmešaju. Zatim sipati preostalu količinu sladoled smese i preostalu količinu sosa od trešanja. Blago izmešati - kao i prvi put.
3.
Posudu dobro zatvoriti i odložiti u zamrzivač na 6 sati ili najbolje preko noći.
Nakon toga, uživati i samo uživati...
Saveti/ Napomene:
*500gr celih trešanja će vam biti dovoljno da dobijete oko 450 gr ili 2.5 šolje očišćenih trešanja.
*Ukoliko želite, sos od trešanja možete ispasirati. Ja nisam.
*Umesto čokoladnih kapljica, možete krupno narendati ili sitno iseckati mlečnu čokoladu i umešati je u smesu za sladoled.
*Od ove količine sastojaka dobićete oko 1l sladoleda.
coolinarika.com