Mnogo kombinacija a sve su neodoljive, zdrave i krajnje jednostavne.. za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno,pa ne treba previše zaslađivati..
Sastojci
KOMPOT OD KRUŠAKA
3kg. krušaka
1kg. šećera
3l. vode
VIŠNJE;ŠLJIVE;MALINE..
cca-3.kg. voća
0,5.kg. šećera
1,5.l. vode
KOMPOT OD JABUKA I SUHIH ŠLJIVA
2-3 domaće jabuke
10-15 suhih šljiva
1 vrećica vanilin-šećera
1 žlica meda
cimet,
1 limun korica i sok(domaći)
1 naranča korica i sok (domaći)
KOMPOT S BUNDEVOM
5-6 kriškica-fetica bundeve
25.dag. šećera
800ml. vode
1 mala šalica grožđica
par klinčića
KOMPOT OD TREŠANJA S VANILIJOM
1.kg. trešanja
350.ml. crnog vina(domaćeg po mogućnosti)
2 mahune vanilije
12dag. đera(ovisno.o slatkoći trešanja)
4 žlice domaće višnjevače(može i bez)samo da poboljša okus
DOMAĆI SIRUP OD LAVANDE
1,5 šalica vode
1,5 šalica šećera
2 vrhom pune žlice cvjetova lavande
par kapi ljubičaste boje -za hranu
Priprema
1.
Ako kombinirate tvrdo i meko voće,prvo stavite kuhati tvrdo.Dodajte 3/4 šalice vode,pola šalice šećera,i dvije žličice limunova soka.
Zakuhajte,vodu,šećer i limunov sok,do ključanja,dodajte voće,kuhajte dok ne postane mekano i dok se ne počne raspadati,i sok pomalo ne zgusne.druga je mogućnost da ga pripremite za zimnicu.
2.
Sirup za kompot pripremajte od šećera i vode.koliko ćete šećera staviti na litru vode,ovisi o tome koliko je slatko voće.
Obično se na litru vode stavi 25dag. ili 50.dag. šećera,a kilogram za voće koje nije slatko.
3.
trešnje,višnje,šljive i grožđe,spremajte s košticom i kožom,a marelice i breskve očistite od koštica i kore.
4.
KRUŠKE
dunje,gulite te im odstranite koštice i peteljke.Da voće ne pocrni,stavite ga u vodu,u koju ste dodali limunsku kiselinu.
Na litru vode stavite na vrh noža limunske kiseline.
5.
Sirupe i kompote obogatite začinima.
Svježe nasjeckana metvica dobro se slaže s ljetnim plodovima,kao što su bobičasto voće i
breskve.Cimet je odličan s jabukama ili kruškama
a malo klinčića dat će divan okus kompotu od dunja.
listići lavande ili bosiljka,osvježit će,uobičajne kombinacije.
Muškatni oraščić ,klinčić i kardamon,izvrsni su uz kompote od jesenskih plodova.
6.
KOMPOT OD KRUŠAKA(ZA ZIMNICU)
zdrave,ne premakane kruške očistite ,ogulite i izrežite na pola ako su manje,ili na četvrtine ako su veće.Odsranite im koštice i peteljke.Kada ih očistite odmah stavite u hladnu vodu,u koju ste dodali malo limunske kiseline.Dobro ih ocijedite i složite u staklenke.
Prelijte ih prokuhanom mlakom vodom,sa šećerom.Na litru vode stavite 25.dag. šećera.Staklenke zatvorite,obrišite i kuhajte na pari pola sata na 90C.
7.
VIŠNJE;ŠLJIVE,MALINE..
operite voće,i očistite ga od koštica(ako ne pripremate bobičasto),a breskve ogulite.Vodu prokuhajte sa šećerom.Staklenke punite voćem,prelijte prokuhanim šećerom i vodom,te poklopite.U veću posudu stavite kuhinjsku krpu,te slažite staklenke jednu uz drugu,pa između njih nalijte vodu.Stavite na vatru nakon što voda provrije,kuhajte još 15-tak. min.i ostavite da se ohladi u toj posudi.Obrišite staklenke i spremite ih.
8.
KOMPOT OD JABUKA I SUHIH ŠLJIVA
neoguljene(domaće)jabuke,izrežite na kockice ili šnitice,i stavite ih u litru vode sa šećerom.Kuhajte ih oko 15.min.Dodajte šljive,limunovu i narančinu koricu,med,cimet,sok od limuna i naranče.Kuhajte još 5.min.Poslužite toplo ili hladno.
Ovu kombinaciju možete poslužiti i za fini doručak,tako da joj dodate,dvije žlice zobenih pahuljica ili zobene kaše.Jabuke i suhe šljive odlično će djelovati na probavu.
9.
KOMPOT S BUNDEVOM
komadiće bundeve stavite u posudu,dodajte ostale sastojke,kuhajte dok bundeva ne omekša.
Poslužite ga hladnog,po želji s limunovim sokom.
10.
KOMPOT OD TREŠANJA S VANILIJOM
očistite trešnje,izvadite koštice,u lonac ulijte vino i uspite šećer.Dodajte srž vanilije i prazne mahune,kuhajte 5-6.min. dodajte trešnje i nastavite kuhati 5.min.,dodajte višnjevaču,izvadite mahune vanilije.Ostavite da se ohladi i ulijte u staklenke.
11.
DOMAĆI SIRUP OD LAVANDE
ovaj sirup je više nego jednostavan za spremiti,a vaša svakodnevna slatke jela "obogatiti"jednim novim okusom i mirisom...možete ga preliti preko vaših ljetnih sladoleda,voćnih tartova,običnih biskvita,ili s njim možete zasladiti ledeni čaj,ili vašu omiljenu ljetnu limunadu..
sve sastojke stavite u posudu,i na laganoj vatri,ostavite da se šećer otopi.Kad je sirup zakipio ostavite ga da još kuha 4-5.min.,sklonite ga s vatre i ostavite pola sata da se ohladi.
Nakon pola-sata hlađenja vratite posudu na vatru,da sirup još jednom zakuha.,dok je još vruć sipajte u sterilizirane staklenke.
coolinarika.com