Ovo je starinski recept, koji se cesto spremao u mojoj familiji,u ovo vrijeme dok je jos bilo tresanja.
Brzo se radi, jako je ukusan i socan jer mu tu svijezinu daje kiselo vrhnje, tresnje i griz.
Ako volite, izvolite.
Sastojci
400g. griza(krupice)
4ooml. kiselog vrhnja 20%m.m.
200g. secera(moze i manje)
1 vrecica vanilin secera
5 jaja
500-600g. socnih tresanja/visanja
na vrh noza praska za pecivo
malo soli ili par kapi limunova soka za cvrsci snijeg od bjelanjaka
Priprema
1.
Odvojite zutanjke i bjelanjke.
Bjelanjke s malo soli tucite u cvrsti snijeg.
Smjesu stavite u kalup za tortu,-26cm.- prekrijte tresnjama -visnjama i pecite ipecite pola sata na 180C.Kada se ispece, neka se ohladi
Posluživanje
Izrezite kolac-tortu na zeljene komade ,pospite sa prah secerom i vanilin.secerom .i posluzite s svjezim tresnjama i uzivajte u toplom ljetu.
malo soli ili par kapi limunova soka za cvrsci snijeg od bjelanjaka
Priprema
1.
Odvojite zutanjke i bjelanjke.
Bjelanjke s malo soli tucite u cvrsti snijeg.
2.
Mijesajte zutanjke sa secerom i vanilin.secerom.
3.
Kada se secer istopi, dodajte kiselo vrhnje.
4.
Na kraju umjesajte rucno, snijeg od bjelanjaka i griz s malo praska za pecivo.
Mijesajte zutanjke sa secerom i vanilin.secerom.
3.
Kada se secer istopi, dodajte kiselo vrhnje.
4.
Na kraju umjesajte rucno, snijeg od bjelanjaka i griz s malo praska za pecivo.
5.
Smjesu stavite u kalup za tortu,-26cm.- prekrijte tresnjama -visnjama i pecite ipecite pola sata na 180C.Kada se ispece, neka se ohladi
Posluživanje
Izrezite kolac-tortu na zeljene komade ,pospite sa prah secerom i vanilin.secerom .i posluzite s svjezim tresnjama i uzivajte u toplom ljetu.