Tigerrolle.


Rolada puna okusa i lijepog izgleda. Lagan i osvježavajući.

Sastojci
Tijesto
4 jaja
100g secera
2 vrecice vanilin secera
naribana korica od pola limuna
100g brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
1 puna kasika tamnog kakaa

Krema
1 tegla (250g ocijedjenih bresaka)kompota od bresaka (ili svjeze brskve; ja sam koristila mango)
1 kasika limunovog soka
150ml multivitaminskog gustog soka
250g sira (tipa Philedelphia ili ABC)


40g secera u prahu
1 kasicica burbon vanilije
6 listova zelatina (koristila sam zelatinu biljnog porijekla
100 ml slatkog vrhnja

Priprema
1.
Za tijesto umutiti jaja i secere, dodati limunovu koricu i na kraju prosijano brasno sa praskom za pecivo. Nakon dodavanja brasna ne mutiti dugo, vec najmanjom brzinom miksera toliko da se brasno sjedini sa masom od secera i jaja.
2.
Uzeti pleh od rerne (30x40) i staviti papir za pecenje. 1/3 tijesta odvojiti i dodati joj prosijan kakao. Kasikom stavljati "hrpice" tijesta po cijelom papiru za pecenje, ne moraju biti uvijek okrugle :) U "supljine" izmedju tamnog tijesta kasikom stavljati svijetlo tijesto. Kad ste utrosili sve uzeti spatulu i s oprezno, ne pritiscuci previse poravnati tijesto, tako da ce se svijetli i tamni dio na toj strani pomalo pomijesati, ali ne brinite, na obrnutoj strani ce ostati lijepo razdvojeni.
Staviti tijesto da se pece u zagrijanoj rerni 10-ak minuta na 180°C.
3.
Gotovo tijesto ostaviti 5 minuta da se malo prohladi i lakse odlijepi od papira za pecenje. Zatim,


lagano i oprezno odlijepiti biskvit od papira za pecenje.
4.
Za kremu zagrijati multivitaminski sok, zelatinu staviti u vodu da nabubri. Breskve, ili u mom slucaju na slici mango, izrezati na kockice. Limunov sok dodati u multivitaminski sok, zelatinu ocijediti i ootopiti u soku. Sir umutiti sa secerom u prahu. Otopljenu zelatinu skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi.Kad se masa pocne zelirati, dodati par kasika sira sa secerom i umutiti glatko, a zatim sve sjediniti sa ostatkom sirne mase. Umutiti cvrsto 100 ml slatkog vrhnja i lagano umijesati u prpethodnu smjesu. Na kraju, mijesajuci lagano kasikom dodati kockice voca.
5.
Masu namazati na biskvit, zarolati pazljivo (pri kraju ostaviti dva prsta sirine bez fila) i ostaviti na hladno par sati, najbolje preko noci.
coolinarika.com