STARINSKE BAKINE KOKOS KIFLICE NA POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN.
SASTOJCI
Za tijesto
• 125 g maslaca ili margarina
• 50 g šećera
• 1 vanili šećer
• 1 jušna žlica kiselog vrhnja
• 1 jaje
• 100 g kokosa
• 150 g oštrog brašna
• 1 čajna žličica praška za pecivo
Karamel
• 200 g šećera
• 200 ml slatkog vrhnja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• par zrnca soli
Dekoracija
• 100 g tamne ili bijele čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Maslac sobne temperature izradite s vrhnjem, šećerom, vanili šećerom i jajem. Dodajte kokos i brašno prosijano s praškom za pecivo, te umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Ohlađeno tijesto oblikujte u kuglice, uvaljajte u blago tučeni bjelanjak, pa u kokos i slažite razmaknuto na pleh kojeg ste obložili papirom za pečenje.
Drškom drvene kuhače svakoj kuglici napravite u sredini malo širu udubinu, a zatim ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, otprilike 10-12 minuta. Još vrućim keksićima ponovo malo
utisnite sredinu i ostavite ih da se potpuno ohlade (vrući keksići bit će mekani na dodir, ali hlađenjem će postati prhki i hrskavi).
Napravite karamel prema receptu RECEPT ZA KARAMEL (osobno mi je taj najfiniji) i ohladite ga do toplog, a zatim filajte keksiće i stavite ih u hladnjak da se karamel ohladi do kraja.
Tamnu ili bijelu čokoladu (ovisi o vašoj želji) otopite na pari i dekorativno išarajte keksiće.
Posluživanje
Keksiće čuvajte u poklopljenoj posudi u hladnjaku (tako će biti hrskavi), a po zimi ih je dovoljno držati u nekoj hladnoj prostoriji.
Na jednostavniji način, keksiće možete poslužiti i bez karamela, posipane šećerom u prahu i punjene vašom omiljenom marmeladom.
coolinarika.com