Karamel ludilo. Zaista poseban delikates!
Sastojci
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
(po želji) prstohvat morske soli
Priprema
1.
Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti
boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i
pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
2.
Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.
Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3.
Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4.
Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5.
Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja (mislim tjedan dana).
6.
UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja (zagrijanog do 80°C - to je kad se
na površini počne stvarati tanka kožica), i odmah poslije vrhnja dodala sam i 15 g maslaca. Rezultat: karamel je puno kremastiji i mekši. Nakon što se ohladio na sobnoj temperaturi, bio je dosta gust, u hladnjaku se još dodatno stisne, ali je opet dovoljno par sekundi u mikrovalnoj da postane opet tekuć, ako vam treba kao preljev za sladoled i sl.-
Posluživanje
Stajanjem će se karamel zgusnuti, pa ga po potrebi, ako ga koristite kao preljev, zagrijte par sekundi u mikrovalnoj.
Možete ga poslužiti kao preljev za sladoled ili panna cottu, itd…
coolinarika.com