Jagnjeća čorba.


Uvek kada spremam ovu čorbu nastane panika tražeći recept.

Sastojci
750 gr jagnjećeg mesa
1/2 jagnjeće glave
2 l vode
1 glavica luka
nekoliko zrna bibera
nakoliko zrna najkvirca-pimenta
4-5 šargarepa
1 koren peršuna


1 kašika masti
2 kašike brašna
1 kašilica slatke aleve paprike
1 žumance
3 kašike kisele pavlake
so

Priprema
1.
Jagnjeće meso isecite na komade. Glavu i isečeno meso oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom.
2.
Kada voda sa mesom počne da vri dodajte očišćenu šargarepu, koren peršuna, so, zrna pimenta i bibera i na ringli ispečenu glavicu luka. Čorba ne sme nikako naglo da vri.
3.
Posle 1 sata i 30 minuta kuvanja zapržite čorbu: u manju šerpu staviti mast, pa kada se zagreje dodati brašno i to uz mešanje pržiti da se dobije žuta boja brašna. Dodati alevu papriku i ostaviti još malo na ringli. Ovo vdmah dodati u vrijuću čorbu, pa je pažljivo promešati. Ostaviti da se čorba kuva još pola sata.
4.
Pre nego što čorbu začinite žumencetom i pavlakom, morate je prvo procediti, tj izvaditi glavu,


skinuti meso sa nje, pa u drugi lonac procediti čorbu. Dodati sada i meso iz čorbe i meso koje ste skinuli sa kuvane glave. Ako volite vratite u čorbu i šargarepu.
5.
U dubljem tanjiru viljuškom umutite žumance, dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte. Dovesti čorbu do ponovnog ključanja, skloniti je sa ringle, pa polako kutlačom sipajte čorbu u tanjir sa žumancetom i pavlakom. Stalno mešajte viljuškom. Dodajte tri-četiri kutlače, pa onda tu smesu polako opet kutlačom vratite u lonac sa čorbom. Promešajte.

Posluživanje
Čorbu polsužite uz limun ili sirće.
coolinarika.com