Digestive keksići.


Sastojci

Za 30 - ak keksića:
100 g zobenih pahuljica
100 - 150 g integralnog pšeničnog brašna (ili graham brašna)*
1 žličica praška za pecivo
na vrh žličice soli
3 žlice meda (ili 50 - 60 g smeđeg šećera)
100 ml maslinovog ulja (ili 80 g omekšalog maslaca)
po potrebi 1 - 2 žlice mlijeka

Priprema
1.
Zobene pahuljice sitno sameljite u multipraktiku. Dodajte im brašno, žličicu praška za pecivo, malo soli, med i ulje/maslac pa ponovno uključite da sve poveže. Ako radite sa smeđim šećerom smjesi ćete možda morati dodati jednu do dvije žlice mlijeka. Zbog raznih vrsta meda možda ćete mlijeko


morati dodati i ako koristite med. U svakom slučaju najprije dodajte malo po malo. Smjesu istresite na radnu površinu pa rukama malo domijesite i oblikujte kuglu. Tekstura treba biti slična kao kod medenjaka - glatka, mekana i tek lagano ljepljiva. Ako bude previše ljepljivo samo dodajte još brašna.
2.
Ako nemate multipraktik sameljite zobene pahuljice kako ih već inače meljete i u jednoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa najprije žlicom a onda rukom zamijesite tijesto u glatku kuglu.
3.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku 10 do 15 minuta, ne duže.
4.
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
Na radnoj površini razvaljajte tijesto na 1 cm debljine, moguće je da će se najprije malo lijepiti za valjalo ali što više valjate to će biti glađe. Izrežite oblike kakve želite i slažite ih u lim na papir za pečenje.
5.
Keksiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 12 - 15 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok fino ne porumene. Zadnjih par minuta ih možete peći i s uključenim samo gornjim grijačem da dobiju jednako rumenu boju i odozgora.
Ohladite ih i uživajte u njima! ;)

Napomena: Ja sam svoje keksiće još vraćala u pećnicu nakon ove slike i pekla samo odozgora... I onda malo prepekla pa su sad hrskaviii... :)))


S maslacem i šećerom su sličniji originalu pa ako ih pravite za cheesecake imajte to na umu... Dok su s medom i maslinovim uljem vjerojatno mrvicu zdraviji... ;)
6.
* Ja sam svoje kekse počela praviti sa 100 g brašna i onda dodavala još odokativno dok tijesto nije bilo potpuno glatko jer volim tvrđe i hrskavije keksiće - ako i vi tako volite postupite kao i ja, a ako volite mekše kekse držite se recepta. ;)

Posluživanje
Uz kavu, čaj ili mlijeko - ujutro, kao desert poslije ručka ili slatkiš pred spavanje, ovi keksići dobri su u svim prilikama!
Keksići spremljeni u metalnoj kutiji mogu stajati jako dugo!
coolinarika.com