Belgijska torta.


Sastojci

Podloga:
250 ml vode
3 žlice šećera (kristal)
100 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
350 g Sport keksa

Biskvit:
140 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
90 g Šećera ( kristal)
50 g tamne čokolade sa min 70% kakaa
50 g maslaca
50 ml mlijeka
50 ml vruće vode


2 velike žlice kakao praha, što tamnijeg
3 kom jaja
2/3 vrećice Praška za pecivo Dolcela
1 dl soka od naranče (Juicy) za natapanje biskvita

Krema:
6 kom jaja
300 g Šećera ( kristal)
150 ml soka od naranče (Juicy)
naribana korica jedne naranče
5 žlica maslaca
400 ml Slatkog vrhnja Dolcela
1 vrećica Mljevene želatine Dolcela

Žele od naranče:
7 dl soka od naranče (Juicy)
5 žlica šećera (kristal)
5 žlica Gussnel Dolcela (gustin)

Priprema
1.
Za tortu svakako pripremiti kalup promjera 28 cm a može i veći...ja sam pravila u kalupu 26 cm pa je ispala jako visoka i morala sam nadodati gore još jedan obruč da bi sve stalo, što zaista nije bilo potrebno. Ako imate samo jedan kalup prvo u njemu ispecite biskvit pa ga izvadite kada se ohladi, a onda u njega složite podlogu od keksa.
2.
Sve sastojke za podlogu (osim keksa) otopiti na laganoj vatri te zatim umiješati cijele kekse. Kratko pričekati da se sastojci upiju, smjesu rasporediti u kalup i poravnati.
3.
Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Tamnu čokoladu i maslac otopiti na laganoj vatri, dodati ostale sastojke te na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Kalup za pečenje podmazati uljem ili maslacem i pobrašniti. Istresti smjesu za biskvit i


peći cca 30 minuta na 200 stupnjeva ovisno o pećnici. Čačkalicom provjeriti da li je biskvit gotov. Pečeni biskvit natopiti sokom od naranče i ohladiti.
4.
Za kremu umutiti cijela jaja sa šećerom te kuhati u soku od naranče na laganoj vatri dok se ne zgusne. U hladno dodati naribanu koricu naranče, maslac, tučeno slatko vrhnje i želatinu prema uputama na vrećici.
5.
Za žele od naranče pomiješati gustin i šećer te ukuhati u sok od naranče. Malo ohladiti, na tortu sipati topao, ne vruć jer će u tom slučaju propasti u kremu.
6.
Od pripremljene kreme odvojiti nekoliko žlica smjese (5-6) kojom će se premazati biskvit. Ostatak kreme podijeliti na dva dijela. Redoslijed slaganja torte: podloga od keksa - polovina kreme - polovina želea od naranče - polovina kreme - biskvit - manji dio kreme odvojen na početku - žele od naranče.
7.
Tortu ukrasiti prema želji. Ja sam joj napravila čokoladnu "ogradicu" i ona joj je baš dobro stajala :-)
8.
Uživajte!
coolinarika.com
Filed under  |