KREM KOLAČ.



Neki ga zovu i biskupov kolač, nemam pojma zašto, a ja ga znam kao krem kolač.

SASTOJCI:
Biskvit I i II svega po:
• 3 kom jaja
• 1 dl mlijeka
• 1 dl ulja
• 8 kašika šećera
• 1 paklica praška za pecivo
• 1 paklica vanilin šećera
• 10 kašika brašna

Biskvit II
• sve isto kao prethodno +
• 2 kašike kakaoa

Krema
• pola l mlijeka
• 6 kašika brašna ili gustina


• 250 gr margarina
• 10 kašika šećera
• 2 kašike ruma

Glazura
• 100 gr čokolade
• 3 kašike šećera
• 3 kašike mlijeka
• 1 kašika ruma
• 1 kašika margarina (grudvica margarina)

PRIPREMA:

1. Šećer pomiješati sa vanilijom, a brašno sa praškom za pecivo. Mlijeko i ulje pripremiti u jednoj čaši.
2. Ja prvo mutim samo bjelanca. Kad dobijem gust snijeg, dodam šećer i vaniliju i mutim opet da se spoji.
3. Dodam žumanca i opet mutim dok se sve lijepo ne spoji u pjenastu masu.
4. Sa time sastaviti ulje i mlijeko, mutiti da se i to spoji u tečniju masu.
5. Dodati brašno sa praškom za pecivo i lagano miješati dok se sve ne sjedini.
6. Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh veličine 30×40cm ili okrugloj tepsiji promjera 32 cm i peći na


200 stupnjeva oko pola sata. Pečeno je kad se odvoji od stranica tepsije ili pleha.
7. Sve ponoviti za drugi biskvit i na kraju uz brašno dodati kakao, za tamnu koru.
8. Za kremu staviti mlijeko da provri. Od te količine uzeti 5-6 kašika dok je hladno i umiješati sa
brašnom i šećerom slično pudingu pred kuhanje. Spojiti sa vrelim mlijekom i kratko kuhati da se zgusne. Ohladiti i spojiti sa omekšalim margarinom mućkajući mikserom.
9. Tamnu koru premazati kremom, poklopiti žutom korom i preliti glazurom.
10. Za glazuru otopiti čokoladu sa svim sastojcima na laganoj vatri i preliti po kolaču.

Posluživanje
Prije rezanja kolač dobro ohladiti, da bi se dobile lijepe kocke. Ja nikad ne mogu dočekati da kolač bude dovoljno hladan, zato su moji kolači neuredni, ali ništa manje ukusni. Lijepo ih je pojesti uz sok od ribizle, a uz kavu najbolje pašu…
coolinarika.com