Brze i ukusne, a na današnjem vremenu im je to 'brze' možda i glavni adut!
Sastojci za tijesto:
600g brašna tip 550
2 šolje(2,5 dl) kiselog mlijeka ili jogurta
2 jaja
2 čajne kašikice soli
1 prašak za pecivo
Za nadjev
300g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
4 kašike ajvara
biber, po potrebi
malo soli
1 čajna kašikica vegete
ljuta paprika
za premazivanje jedno jaje
sjemenke po želji
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, neka bude mekše. Ako je potrebno dodati još brašna ili kiselog mlijeka. Ostaviti da se tijesto odmori dok pripremamo nadjev. Upaliti rernu na 220 stepeni.
2. U tavi na maslinovom ulju propržiti isjeckani luk. Dodati mu meso i na jačoj vatri uz neprestano miješanje prodinstati. Posoliti, dodati vegetu i biber. Skinuti sa ringle.
3. Tijesto podijeliti na četiri kugle i svaku razvaljati kao na slici. Namazati sa jednom kašikom ajvara, posuti pripremljenim nadjevom i ljutom paprikom (ja koristim osušenu, tucanu papriku).
4. pogačice i složiti ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti sjemenkama po želji.
5. Pogačice ubacimo u rernu i smanjimo temp.na 200 stepeni te ih pečemo 20 minuta tj dok ne porumene.
coolinarika.com