Starinski voćni kolač.


Preljev od vrhnja i mješano sitno voće specifičnog kiselkasto-slatkog okusa daju ovom kolaču poseban štih.

Sastojci

Tijesto:
3 jaja
150 g margarina
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 limun (ribana korica i sok)
200 g brašna
pola vrećice praška za pecivo
50 ml mlijeka




400-500 g miješanog voća (višnje, jagode, kupine, maline i crveni ribizl)

Preljev
250 ml kiselog vrhnja
2 jaja
2 vrećice vanilin šećera
1 jušna žlica brašna

Priprema
1.
Smjesa je dovoljna za kalup promjera 26 cm ili protvan duljine 30 cm.
2.
Voće operite, očistite, a višnjama izvadite koštice. Posipajte s 2 velike žlice šećera u prahu i lagano promješajte.
3.
Cijela jaja mikserom izmješajte sa šećerom, vanili šećerom i limunovom koricom i sokom.
4.
Primješajte omekšani margarin, brašno prosijano s praškom za pecivo, te mlijeko.
5.
Smjesu ulijte u namašten kalup ili pleh, te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. (Ako


smjesu pećete u kalupu za tortu, pecite otprilike 15 minuta, a u plehu pecite 10 minuta.)
6.
Dok se tijesto peće, za preljev pomiješajte vrhnje sa šećerom, vanili šećerom, cijelim jajima i brašnom.
7.
Izvadite tijesto iz pećnice, a pećnicu smanjite na 180°C.
8.
Na tijesto rasporedite voće i lagano zalijte preljevom od vrhnja.
9.
Vratite u pećnicu i pecite još otprilike 20-30 minuta.
10.
Ohlađeni kolač pošećerite šećerom u prahu.

Posluživanje
Ovaj kolač je posebno osvježavajući u ovim vrućim mjesecima. Preporučujem da kolač držite u hladnjaku jer će tako sačuvati sočnost i svježinu. Možete ga poslužiti s kuglom sladoleda od vanilije ili šumskog voća.
Kolač možete pripremiti i s bilo kojom drugom vrstom voća kiselkastog okusa.
coolinarika.com